Annons

"Många lockas av kriminaliteten och knarket"

Att skolresultaten är dåliga i Husby är inte konstigt, säger Alissa Nadeem och Jakob Abdulhussain som går i nian på Husbygårdsskolan. "Den väg som man oftast blir inspirerad att ta, det är vägen som hyllar det kriminella och nedvärderar skolan", säger Jakob.
Att skolresultaten är dåliga i Husby är inte konstigt, säger Alissa Nadeem och Jakob Abdulhussain som går i nian på Husbygårdsskolan. "Den väg som man oftast blir inspirerad att ta, det är vägen som hyllar det kriminella och nedvärderar skolan", säger Jakob. Foto: Anders Wiklund/TT

– Många unga blir influerade av sånt som anses coolt – knarket, kriminaliteten. De blir inblandade och när de väl går in på den vägen så har de inte tid att tänka på skolan.

Det säger Jakob Abdulhussain, som tillsammans med Alissa Nadeem går i nian på Husbygårdsskolan – där fler än var fjärde inte klarar grundskolan.

Under strecket
TT
Publicerad

Alissa Nadeem vill bli advokat. "Jag vill kunna hjälpa andra. Det finns många i Husby som inte förstår vad de ska göra om de har ett problem och jag som själv är från de här områdena jag vet, jag kan relatera", säger hon.

Foto: Anders Wiklund/TT

Jakob Abdulhussain har två mål i livet. "Det första är att få ett jobb, så att jag kan leva. Det andra målet är att hjälpa andra att få jobb, och inte genom att jobba på Arbetsförmedlingen, jag siktar lite högre än så".

Foto: Anders Wiklund/TT

Husby i nordvästra Stockholm är ett av de områden som polisen klassat som särskilt utsatt. Elever här är inte förvånade över att skolresultaten ser ut som de gör.

– Den väg som man oftast blir inspirerad att ta, det är vägen som hyllar det kriminella och nedvärderar skolan. Det är den vägen som hyllas överallt, säger Jakob Abdulhussain.

Annons
Annons
Annons