”Som troende möts jag ofta av fördomar”

Idagsidans artikelserie ”Darwin vs Gud” lockade många läsare att uttrycka sina synpunkter kring hur vetenskapen och Gud förhåller sig till varandra. Här är några av gensvaren:

Under strecket
Publicerad
PI FRISK
Foto: PI FRISK
Annons

För mig har det länge varit närmast obegripligt att man kunnat ställa frågan så enkelt som att ”tro på Gud” utan att definiera vad man menar med det lilla ordet ”gud”. Genom århundraden och årtusenden har enskilda människor och kulturer över hela världen talat om gud – och lagt in olika betydelser i det. (Fast hur är det egentligen med översättningen av ordet gud mellan helt olika språk, i utomeuropeiska kulturer? Handlar det om samma sak?)

Nåväl, begreppet gud har man förknippat med flera olika funktioner: att ha skapat världen, att styra världens gång i stort och smått, att lyssna på böner och eventuellt hjälpa den som ber, att ta hand om människorna efter döden i ett himmelrike, att döma människor för deras gärningar. M.m. Måste alla dessa funktioner hänga ihop? Teoretiskt kan ju vissa vara riktiga, medan andra inte är det.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons