Annons

Många kvar i jobbets garderober

Tiousentals hbt-personer kommer att gå i paraden idag, och sträcka på sig och vara stolta. Men på måndag går många av dem in i garderoben igen. Hälften kommer inte att våga vara sig själva på jobbet.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Fredrik, 21 år, säljare: – Jag är helt öppen. Arbetsgivaren frågade mig på intervjun om jag hade någon partner, då sade jag att jag är homosexuell. Nu är det bara min pappa som inte vet.

Foto: DAN HANSSON Bild 1 av 18

Malin Eriksson, 40 år, studerande: – Det är ingenting jag berättar om det inte kommer på tal. Men visst får jag reaktioner. Det roligaste är när folk på ett överdrivet sätt försöker visa att det är normalt.

Foto: DAN HANSSON Bild 2 av 18

Christian Andersson, 27 år, restaurangbiträde: – Sedan jag kom ut för vänner och familjen har jag varit öppen även på mina jobb. Kollegerna har säkert misstänkt redan innan, men ingen sade någonting.

Foto: DAN HANSSON Bild 3 av 18

Olle, 35 år: – Jag jobbar i skolvärlden som rådgivare, det är omöjligt för mig att vara öppen på jobbet eftersom det är så viktigt att vara neutral. Ingenting får störa förtroendet.

Foto: DAN HANSSON Bild 4 av 18

– Jag har alltid varit öppen. Jag bor och jobbar i Norge och har inte råkat ut för någonting otrevligt på min arbetsplats. Vi är flera på jobbet som är homosexuella, det kanske spelar in.

Foto: DAN HANSSON Bild 5 av 18

Göran, 22 år, parkarbetare: – Jag har inte sagt någonting om min sexuella läggning på arbetsplatsen, men jag har skrivit det på Facebook så kollegerna jag är vänner med där ser ju det.

Foto: DAN HANSSON Bild 6 av 18

Maria Reinhammar, 49 år, dataingenjör: – Jag jobbar på ett litet företag på vischan och jag har verkligen inte alltid varit öppen. Det handlade mycket om rädsla för för­domar, om mina fördomar om andras fördomar.

Foto: DAN HANSSON Bild 7 av 18

Anki Kvist, 49 år, vårdbiträde: – Jag jobbar på samma arbetsplats som min partner och alla vet om att vi är tillsammans. Jag har aldrig dolt det. Attityderna har förändrats en hel del genom åren.

Foto: DAN HANSSON Bild 8 av 18

Ahmed, 27 år, systemtekniker: – Jag har flytt från Irak för att jag inte ville leva i en lögn. Där är det helt otänkbart att vara öppen. Hade min familj fått reda på det så hade de dödat mig. Här är det en helt annan värld.

Foto: DAN HANSSON Bild 9 av 18

Ellinor Larsson, 33 år, undersköterska: – Ja, någon kollega har frågat någon gång om jag har en pojkvän, då har jag sagt att jag inte har det men att jag lever med en kvinna. Det har inte varit några problem.

Foto: DAN HANSSON Bild 10 av 18

Linda, 45 år, personlig assistent: – Jag är öppen på jobbet. Men inte när jag är ute på stan. Jag har blivit misshandlad av nazister och polisen har gett mig rådet att inte hålla min flickvän i handen när vi är ute.

Foto: DAN HANSSON Bild 11 av 18

Mikael, 22 år, studerande: – Jag är öppen för alla utom för min pappas sida av släkten. Jag ska bli lärare och jag tänker vara öppen på min arbetsplats. Det är viktigt att leva normalt.

Foto: DAN HANSSON Bild 12 av 18

Toppi, 55 år, pensionär: – Jag har inte varit öppen på jobbet. Jag var svetsare, en grovarbetare. Då kan man inte ha målade naglar och läppstift. Det beror på vilket jobb man har.

Foto: DAN HANSSON Bild 13 av 18

Elisabeth, 47 år, biomedicinsk analytiker: – Ja, men jag har inte alltid varit det. Det har väl handlat om rädsla. Nu måste jag vara anonym eftersom jag snart tillträder ett jobb som kräver det.

Foto: DAN HANSSON Bild 14 av 18

Gerd Andersson, 47 år, studerande: – Jag har alltid varit öppen på mina jobb. Visst har det pratats bakom min rygg men jag ser inte det som ett problem. Folk får antingen acceptera mig eller strunta i det.

Foto: DAN HANSSON Bild 15 av 18

Erik Sjölin, 23 år, säljare: – Ja, jag har alltid varit öppen med min homosexualitet och jag har aldrig blivit diskriminerad för det. Jag är den ende på min arbetsplats som är homosexuell.

Foto: DAN HANSSON Bild 16 av 18

Angelika Löwdin, 71 år, pensionär: – Jag var dold under hela mitt arbetsliv. Problemet sitter egentligen i huvudet på en, man vet inte hur folk hade reagerat. Det hade kanske gått jättebra.

Foto: DAN HANSSON Bild 17 av 18

Sanna Lagerström, 25 år, studerande: – Jag är studerande och har flera jobb, jag är öppen på alla. Jag är van vid att folk inte tror att jag är hetero så det har aldrig varit ett problem för mig.

Foto: DAN HANSSON Bild 18 av 18

Under den gångna veckan har det hållits många seminarier om hbt-personers situation i arbetslivet. Facken och föreningar har informerat om problemen och pratat om åtgärder.

I måndags anordnade Svensk Chefsförening ett seminarium om vad chefer kan göra för att skapa ett öppet arbetsklimat där alla känner att de kan vara sig själva.

Annons
Annons
Annons