Krönika

Ola Wenström:Många klubbar i kris när Champions League ska avgöras

Ola Wenström

En regerande mästare. En tydlig utmanare. Och 14 klubbar i olika nyanser av kris. I veckan inleds slutspelet i Champions League.

Publicerad
Napoli är en av klubbarna som krisar när Champions League ska avgöras.

Napoli är en av klubbarna som krisar när Champions League ska avgöras.

Foto: Luca Bruno / AP
Annons
Napoli är en av klubbarna som krisar när Champions League ska avgöras.

Napoli är en av klubbarna som krisar när Champions League ska avgöras.

Foto: Luca Bruno / AP
Napoli är en av klubbarna som krisar när Champions League ska avgöras. Foto: Luca Bruno / AP

Det är årets säkraste vårtecken. Det är slaget mellan de stora. Det är det ultimata testet för de bästa – och de rikaste. Det här är stunden för den yppersta eliten och kretsens allra mest välmående. Men sanningen är att startfältet i allmänhet är rätt rossligt.

Liverpool och Paris Saint Germain mår förvisso som inga andra. Inga skavanker. Inte minsta känning. Suveräna och ohotade serieledare på hemmaplan, nästintill konstant obesegrade under lång tid. Liverpool har mer än ett tjog poäng tillgodo på den närmaste ”konkurrenten” i Premier League, PSG ett dussin i Ligue 1. Övriga hostar, snörvlar och visar upp symptom som är långt ifrån det kärnfriska.

För första gången i turneringen är det full bingo för de fem största ligorna. 16 lag, bara från England, Spanien, Italien, Tyskland och Frankrike – inga andra – är kvar och diskussionen om ointagliga och ohälsosamma skillnader är lika given som årlig. Men i spelet om den största pokalen, slentrianbeskrivet som ”förutsägbart”, finns nu två klubbar som aldrig har varit där och tre som är nya sen senast. Atalanta är debutant och har spänstigt och modigt tagit sig till åttondelsfinal direkt. Så visst, de mår nog från sin nuvarande fjärdeplats i Serie A också rätt ok. Leipzig är bland de 16 för första gången – men är ändå tydligen inte större än att de känner sig nödgade att tjafsa om ett hyggligt harmlöst Instagraminlägg från Emil Forsbergs fru. Tjurar som tjurar. Chelsea, Valencia och Napoli är också nya i slutspelet jämfört med i fjol. Ingen kommer dock med någon särskilt hög formfart. Italienarna är i fritt fall såväl på planen som i San Paolos katakomber. De tre är varken nya på scenen eller fräscht gröna i sammanhanget men omsättningen i Champions League-slutspelet är åtminstone betydligt större än ryktet. Mer än 30 procent av klubbarna är utbytta på ett år. Ruljansen finns. Vilket annat idrottssammanhang kan visa liknande siffror?

Det är ju inte skitovanligt med Therese Johaug, Martin Fourcade eller Johannes Tingnes Bø. Sävehof har tagit hem damernas handbollsguld 12 gånger de 14 senaste åren. Novak Djokovic, Roger Federer eller Rafael Nadal i nästa Grand Slam-turnering? Blunda och peka.

De usual suspects i Champions då? Sisådär. Bjässar som Real Madrid och Barcelona brottas med såväl omedelbara som strukturella bekymmer. Juventus hackar. Tottenham söker. Manchester City sviktar. Varken Atletico eller Dortmund är riktigt på plats. Och Bayern är Bayern. Även miljardärer gråter.

Nå, hur känner ni er inför den bästa delen av fotbollsvåren? För egen del har jag hög feber – och mår alldeles förträffligt.

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons