Annons

Många känner sig kränkta

I Rinkeby är många rädda för att ännu färre kommer att vilja satsa politiskt i förorten nu. Frisörsalongsägaren Abiaziz Husseins vänner kallar honom för Rinkebys enda svensk- somaliska moderat.

Publicerad
Abiaziz Hussein driver salongen Daalo Studio.
Abiaziz Hussein driver salongen Daalo Studio. Foto: LARS PEHRSON

Ryktena är många om valfusket inom Moderaterna bland svensk-somalierna som sitter på kafeterian vid centrum. Men det är inte så lätt att hitta en moderatanhängare.

Abiaziz Hussein, som äger en frisörsalong i Rinkeby, är en av dem.

Själv gick han med i moderaterna på gymnasiet. Hans vänner runt bordet skämtar om att han är Rinkebys ende moderatväljare med rötterna i Somalia. Själv är han ledsen över det som hänt.

Annons

–Det är kränkande att man pekar ut somalier som fuskare. Och vi är inte somalier, vi är svenskar. Men jag tror inte att folk bryr sig så mycket här, man har andra saker att tänka på, säger Abiaziz Hussein.

Många tror att saker inte gått helt riktigt till. Yousuf Ali tycker att det är konstigt att Moderaterna skulle ha så många anhängare inom den somaliska gruppen.

–Jag tror att det är något slags fusk. Jag känner väldigt mycket folk, men ingen är moderat.

Ahmed Busuri berättar att han blivit tillfrågad om att gå med i moderaterna, men sa nej. Sedan fick han ett brev i brevlådan med rubriken ”Käre medlem” – fast från Folkpartiet – som han heller inte var medlem i.

–Jag tror att det finns en risk att många inte hänger med så mycket i svensk politik och så kommer det en landsman och säger att ett parti är bra.

Annons
Annons

Abiaziz Hussein driver salongen Daalo Studio.

Foto: LARS PEHRSON Bild 1 av 1
Annons
Annons
Annons