”Många känner igen mig nu”

I två månader tävlade Giovanni i ”Sveriges yngsta mästerkock”. Sedan var han tvungen att hålla vinsten hemlig för kompisarna hela våren.

Under strecket
Publicerad

Foto: Mats Samuelsson

Det är i köket Giovanni trivs som bäst. Foto: Mats Samuelsson

Foto: Mats Samuelsson

Sumak, den ”hemliga ingrediensen”. Foto: Mats Samuelsson

Kockskjortan från programmet har han ofta på när han lagar mat. Foto: Mats Samuelsson

Ta da! Nu är maten färdig! Foto: Mats Samuelsson

Foto: Mats Samuelsson

Det är i köket Giovanni trivs som bäst. Foto: Mats Samuelsson

Foto: Mats Samuelsson
Foto: Mats Samuelsson

Det har gått nästan ett halvår sedan finalen spelades in, men bara några veckor sedan den sändes på tv. Med sin fina teknik, smaksäkerhet och förmåga att tänka ”utanför boxen” vann Giovanni årets ”Sveriges yngsta mästerkock”.

– Jag hoppades såklart att jag skulle vinna, men jag trodde inte det. Det gick som det gick och jag vann, säger han och skakar på huvudet – som om han inte kan tro att det är sant.

Det är i köket Giovanni trivs som bäst. Foto: Mats Samuelsson
Det är i köket Giovanni trivs som bäst. Foto: Mats Samuelsson

Vi träffas hemma hos Giovanni i Växjö. I köket har han förberett fatoush, en libanesisk sallad. I sann tv-kocksanda har han sparat de sista detaljerna tills vi kommer. Han berättar om salladen och börjar hacka det sista.

Foto: Mats Samuelsson

Sumak, den ”hemliga ingrediensen”. Foto: Mats Samuelsson

Kockskjortan från programmet har han ofta på när han lagar mat. Foto: Mats Samuelsson

– Som ni ser är grönsakerna olika stora. Tanken är att varje tugga ska smaka olika. Först kan man få mest tomat och sedan mest gurka till exempel, förklarar Giovanni.

Foto: Mats Samuelsson
Foto: Mats Samuelsson

I ugnen väntar det friterade libabrödet. Det ska man sedan krossa över salladen som ett strössel.

– Smakerna i det libanesiska köket är så goda! Och den här kryddan måste jag visa – sumak! Den använder jag ofta.

Sumak, den ”hemliga ingrediensen”. Foto: Mats Samuelsson
Sumak, den ”hemliga ingrediensen”. Foto: Mats Samuelsson

Sumak smakar syrligt, ungefär som citron. Giovanni häller på av kryddan, tar en sked och smakar av. Han hinner knappt få in skeden i munnen innan han konstaterar att det behövs ännu mer, och öser på.

Många av Giovannis vänner blev både förvånade och glada när de såg finalen. Tävlingen var så hemlig att han inte fick berätta för någon om vinsten innan finalen hade visats på tv. Inte ens för bästisarna.

– De skojade med mig och sa: ”när ska du åka ut?” Jag svarade bara: ”Jag kanske åker ut i nästa program. Vem vet.”

Kockskjortan från programmet har han ofta på när han lagar mat. Foto: Mats Samuelsson
Kockskjortan från programmet har han ofta på när han lagar mat. Foto: Mats Samuelsson

Ta da! Nu är maten färdig! Foto: Mats Samuelsson

Livet efter vinsten har varit speciellt. Programmet har gått på tv under våren och på bara några månader har han gått från okänd till igenkänd.

– Jag har fått betydligt fler vänner. Jag kan knappt gå ut utan att folk känner igen mig. Men det är roligt, säger Giovanni.

Han är inte bara populär på stan utan även i restaurangbranschen. Flera stora krogar vill samarbeta med honom.

– I veckan ska jag besöka PM, en av Växjös bästa restauranger. Jag ska sätta ihop en meny åt dem som de ska servera. Självklart kommer den innehålla libanesiska smaker. Det känns stort, förklarar han.

Vad drömmer du om i framtiden?

– Min dröm är att öppna en libanesisk restaurang. Jag vill sprida det libanesiska köket. Jag hoppas att fler upptäcker det genom min matlagning, säger Giovanni.

Han blandar runt fatoushen, smakar av en sista gång. Nu är den perfekt.

– Någon som vill smaka?

Ta da! Nu är maten färdig! Foto: Mats Samuelsson
Ta da! Nu är maten färdig! Foto: Mats Samuelsson
Prova på SvD Juniorjunior.prenservice.se
Annons
Annons
Annons
Annons