Annons
X
Annons
X

Många kan inte hävda sin rätt mot telefonförsäljare

INLÄGG DISTANS- OCH HEMFÖRSÄLJNINGSLAGEN

Trots vår moderna konsumentlagstiftning finns det många som på grund av sjukdom, ålderssvaghet, dålig utbildning eller bristande kunskaper i svenska inte kan hävda sin rätt mot telefonförsäljare.

Låt mig illustrera med ett exempel ur verkligheten.

Oskar har alzheimer och bor hemma med daglig hemtjänst och trygghetslarm. Barnen har nixat telefonen och satt över alla räkningar på autogiro.

Annons
X

Oskar blir uppringd av sin el-leverantör. Då de redan har en kundrelation gäller inte Nix. Oskar säger ja till att låta elleverantören även leverera telefoni. Efter ett tag stängs telefonen av, liksom Oskars trygghetslarm som är kopplat till telefonen.

Oskars son Peter ringer upp företaget. Då får han uppspelat för sig den del av samtalet där Oskar svara ”ja” på några frågor. Övertalningen och utfästelserna är inte inspelade.

Företaget har skickat information om ångerrätten. Oskar öppnar inte sin post utan den försvinner bland tidningar och reklam. Betalningspåminnelser och hot om Kronofogden har överlåtits på ett inkassoföretag, som blomstrar. Allt har gått lagligt till. Barnen har levat i förvissningen att autogiro fungerar och telefonen är nixad. Peter har ägnat sammanlagt en arbetsdag åt att ringa alla inblandade, vänta i telefonköer, stoppa Kronofogden och betala alla straffavgifter.

Stäng

SvD:s NYHETSBREV – dagens viktigaste nyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Oskar är inte ensam. Kronofogden var ute i debatten för några år sedan därför att man upptäckt att många vid utmätning hade pengar men saknade förmåga att sköta sin ekonomi.

  Det skulle vara enkelt att ändra på lagen så att avtalet/köpet inte träder i kraft förrän kunden har gjort en aktiv åtgärd. Detta skulle gälla alla avtal/köp då en säljare kontaktar en potentiell kund, till exempel på gatan eller per telefon.

  Åtgärden skulle kunna vara att underteckna ett avtal som säljaren skickat, ta fram frimärke och kuvert, skriva en adress, och se till att brevet postas. Om man inte klarar detta kanske man inte skall ingå avtal på egen hand. En sådan lagändring skulle skydda många människor som i dag blir lurade.

  Karin Sparring Björkstén

  med dr, överläkare, specialist i psykiatri och geriatrik, Stockholm

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X