Annons

”Många i S är emot Valeskogs favoritbyggen”

Jag välkomnar inte en blågrön majoritet i Stockholms stadshus. Men jag är mycket glad för att den nya majoriteten beslutat att avveckla Nobel Center på Blasieholmen, Applehuset och ombyggnaden av Stureplan, skriver professor Sven Britton (S) i en replik till Jan Valeskog (S).

Publicerad
Professor Sven Britton.
Professor Sven Britton. Foto: Casper Hedberg

REPLIK | STOCKHOLMS NYA STYRE

Stockholms blågröna majoritet avbröt på ett bräde det socialdemokratiska stadsbyggnadsrådet Jan Valeskogs tre favoritprojekt: Nobelcentret på Blasieholmen, Applehuset i Kungsträdgården och omvandlingen av Stureplan. På SvD Debatt 26/10 utvecklar han sin ilska över detta och det med sedvanlig arrogans och sårad överlägsenhet. Miljödomstolens avfärdande av Nobel Center viftar han bort med att den domstolen är ökänd för sina stolliga beslut. Enda trösten är att ett av hans andra stora projekt Nya Slussen hann starta innan ”detta gäng” (läs den nya blågröna majoriteten) tog över makten.

Ilskan går mest ut över Moderaterna som Socialdemokraterna i andra stadsbyggnadsfrågor, exempelvis Nya Slussen, haft lättast att komma överens med, bägge partier som prioriterat bilismen och näringslivets krav mer än övriga ”småpartier” som Valeskog nedlåtande kallar dem som inte stöder det Stora Parti han företräder.

Beslutet att bygga Nya Slussen togs av Moderaterna under Sten Nordin trots Socialdemokraternas motstånd men efter valet 2014 gjorde partiet med Valeskogs företrädare, den numera avskedade Roger Mogert som banerförare, en helomvändning och anslöt sig till det moderata nybyggnadsförslaget. Men partiet var inte enigt. I en för ovanlighetens skull animerad diskussion på representantskapet i Stockholms Arbetarekommun röstade visserligen en majoritet för nybyggnad men ett betydande antal av framför allt äldre socialdemokrater stödde förslaget om en ordentlig restaurering av gamla slussen, utarbetat delvis av ett tidigare socialdemokratiskt stadsbyggnadsborgarråd, Monica Andersson. (Valeskog sade i en Nobelcenterdiskussion att vi äldre inte kunde tillräknas för vi skulle ändå aldrig uppleva det nya och i frågan Nya Slussen buntade han ihop oss med Sverigedemokraterna som också var emot nybygget.) Då jag i ett inlägg föreslog att de minst 3 miljarder kronor man sparade med ombyggnadsförslaget, kunde användas till bostäder för de många nyanlända flyktingarna svarade Mogert, av alla, att det var det mest principlösa förslag han nånsin hört i ett socialdemokratiskt plenum – att ställa flyktingars bostadssituation mot ett stadsbyggnadsförslag – och fick rungande applåder från SSU-bänken. Denna principlöshet blev snart regeln för att finna pengar till den stora flyktinginvasionen.

Annons

Jag är socialdemokrat och minst lika god sådan som Valeskog, medlem sedan 1976. Jag välkomnar inte en blågrön majoritet i Stadshuset som jag tror hotar det framgångsrika arbetet under förra mandatperioden att minska segregationen i skolan; som kanske fortsätter att att sälja ut allmännyttan till vrakpris; som inte kommer att bromsa vinstkravet i välfärd och skola, och som prioriterar ägande i stället för hyra av bostad.

Men jag är mycket glad för att den nya majoriteten beslutat att avveckla Nobel Center på Blasieholmen, Applehuset och ombyggnaden av Stureplan. I likhet med många andra socialdemokrater är jag tacksam att i dessa sammanhang räknas till nejsägarna som Karin Wanngård valt att kalla oss.

Sven Britton (S)
infektionsläkare och professor

Annons
Annons

Professor Sven Britton.

Foto: Casper Hedberg Bild 1 av 1
Annons
Annons
Annons