X
Annons
X
Foto: Tomas Oneborg

”Många homosexuella män har både sålt och köpt sex”

Långläsning

Väst berättar en väldigt smickrande historia om HBTQ-rättigheter, säger författaren Garth Greenwell. Enligt honom måste homosexuella män ta itu med klassfrågan.

"Jag är chockad över alla män som äcklas över cruising på offentliga toaletter eller i parker, för att sedan prata om hur hett det var att ragga upp en kille på gymmet. Källan till äcklet är då inte anonymitet, utan klass."

Berättelsen om den amerikanske författaren Garth Greenwell och hans osannolikt framgångsrika debutbok ”Det som tillhör dig” börjar på två olika platser, på båda sidor om Atlanten. Han föddes 1978 i Louisville, Kentucky, och flyttade därifrån som sextonåring, med en känsla av förakt för sin uppväxtort.

I trettioårsåldern, efter en avbruten operakarriär och en halvfärdig avhandling om poesi, tog Greenwell ett lärarjobb i Bulgariens huvudstad Sofia.

Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 9

Dimma över Louisville, september 1972.

Foto: IBL Bild 2 av 9

–Jag är bekymrad över alla amerikanska författare som inte kan andra språk än engelska och som inte läser böcker från andra språkområden. Det blir så provinsiellt. Jag vill att mina böcker ska vara en del av något större än så, säger Garth Greenwell.

Foto: Tomas Oneborg Bild 3 av 9

Ohiofloden, Kentucky, juni 1972. När Garth Greenwell var ung ville han bort från uppväxtens Louisville. ”Musiken gav mig en känsla av värde, den blev min väg till konsten. Och mitt sätt att fly från Kentucky.”

Foto: IBL Bild 4 av 9

”Jag hade inga planer på att skriva om barndom, om Kentucky eller nånting sånt. Men jag kände mig verkligen gripen av en röst, som om den tog strypgrepp på mig. Jag skrev ett första utkast väldigt snabbt och det kändes nästan som om texten dikterades – en helt unik skrivupplevelse”, säger Garth Greenwell om sin hyllade debutroman.

Foto: Tomas Oneborg Bild 5 av 9

Ohiofloden, Kentucky, juni 1972.

Foto: IBL Bild 6 av 9

”Att publicera en bok är en oerhört märklig upplevelse, som kan snedvrida din blick väldigt mycket. Jag insåg att jag blev stressad över hur många ex som såldes, men alla mina favoritböcker är sådana som sålde trettio ex.”

Foto: Tomas Oneborg Bild 7 av 9

Bulgariens huvudstad Sofias första prideparad i juni år 2008.

Foto: Valentina Petrova/TT Bild 8 av 9

”Jag har flera decenniers erfarenhet av queeraktivism, jag vet på djupet att det jag fick lära mig som ung var falskt – och ändå kommer jag aldrig att bli någon som inte lärt sig det. Frågan är vad det innebär att ha formats av en skam som du förkastar?”

Foto: Tomas Oneborg Bild 9 av 9
Annons
X
Annons
X
Annons
X