Annons

Pelle Snickars:Många hinder återstår för digitala bibliotek

I den digitala sfären kolliderar förlagens och författarnas behov av kontroll och intäkter med bibliotekens uppdrag att förse medborgare med fri kunskap och information. Domen mot Googles bokskanningsprojekt tyder på att digitala bibliotek kommer att förbli en utopi.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Kommer drömmen om det universella digitala biblioteket bara att förbli en fantasi? Om nätet idag är det förflutnas slutstation och den plats där (nästan) all historisk kunskap ackumuleras, så verkar det nu möjligen vara slut med det – åtminstone när det gäller böcker. För en tid sedan delgav nämligen den amerikanska justisen sin fatala dom mot Googles famösa bokskanningsprojekt. Den under åratal framförhandlade kompromissen mellan Google, författare och förlag gillas inte.

Vad som kommer att hända är oklart, och domen är på många sätt nygamle vd:n Larry Pages mardröm. Det som en gång kallades Google Print var ju hans baby. För tio år sedan satte han sig på egen hand och skannade så många böcker som möjligt på en timme, vilket nog ingen bibliotekschef gjort. Han lyckades ganska bra, och efter det tog bokskanningsprojektet sakta form. Bibliotekssektorn skakade på huvudet; att skanna miljoner böcker var omöjligt. Men idag finns likväl 15 miljoner titlar digitalt inmatade och OCR-lästa. Googles bokservrar är stinna av litterära data, och inget nationalbibliotek kommer ens i närheten av deras digitala bestånd. Visserligen är tillgängligheten begränsad, och Googles gränssnitt fortsatt bökiga att använda. Men tre miljoner äldre böcker är fria att ladda ned för vem som helst, och därtill delar Google med sig av data i öppna API:er. Genom deras försorg finns i vårt nationella Libris-system tusentals gamla svenska böcker att läsa direkt på skärm.

Annons
Annons
Annons