Annons
X
Annons
X

”Många har velat missförstå vårt besked om SD”

Moderaternas partisekreterare Tomas Tobé håller fast vid partiets nya SD-linje trots ras i opinionen. Men han medger att partiledningens kommunikation kunde ha varit tydligare.

– Det finns förbättringspotential, säger han i en intervju med SvD.

Det nya politiska läget
Partisekreteraren Tomas Tobé (M) krishanterar efter nya katastrofsiffror för Moderaterna.
Partisekreteraren Tomas Tobé (M) krishanterar efter nya katastrofsiffror för Moderaterna. Foto: Lars Pehrson

Den moderata partiledningen pressas av dalande siffror. Väljarnas förtroende har minskat kraftig den senaste tiden – både för Moderaternas politik och för partiledaren Anna Kinberg Batra. Och på torsdagen kom en opinionsundersökning från Expressen/Demoskop där M för första gången är mindre än Sverigedemokraterna.

Partisekreteraren Tomas Tobé erkänner att det har gått motigt för M efter Kinberg Batras uppmärksammade utspel i januari – men han håller fast vid att det var rätt att öppna för att fälla regeringen och inleda samtal med SD i riksdagens utskott.

– Moderaterna har efter valet både haft upp- och nedgångar. Nu är vi inne i en tydligt nedåtgående trend, och den jobbar vi hårt med att vända, säger han till SvD.

Annons
X

Moderaterna har efter valet både haft upp- och nedgångar. Nu är vi inne i en tydligt nedåtgående trend, och den jobbar vi hårt med att vända

Vad är din förklaring till att siffrorna ser ut som de gör nu?

– Det har framför allt handlat om förflyttningar av väljare inom Alliansen. I grunden har vi samma politiska landskap, med två politiska block och visst alliansövertag. Sedan har vi ett tredje block med Sverigedemokraterna. Den grundförutsättningen har legat ganska fast över hela mandatperioden.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  SvD har talat med flera moderata företrädare som är kritiska mot hur den nya SD-linjen har kommunicerats ut från partiledningen.

  Tycker du att ni har varit tillräckligt tydliga i era besked?

  – Jag tror att det finns förbättringspotential från vår sida i tydligheten om att vi går till val och vill bilda regering med allianspartierna. Det gäller även efter valdagen, där vi vill hålla ihop Alliansen alldeles oavsett valresultat. Där tror jag att vi behöver vara tydliga. Men sedan har det funnits många som velat missförstå vårt besked kring Sverigedemokraterna, säger Tobé.

  Hur ser du på det som nyligen hände i Hässleholm, där Moderaterna röstade fram sverigedemokrater till tunga poster i kommunen?

  – Det är en väldigt komplicerad politisk situation i Hässleholm. Det har varit en budget från tre borgerliga partier som har blivit framröstad vid två tillfällen. Men jag tycker att det var fel att Moderaterna bidrog till att rösta på viceordförandekandidatera från Sverigedemokraterna.

  En annan intern kritik som framkommer mot partiledningen i SvD:s rundringning är att det saknas ordentlig politikutveckling i M, och att det i stället är alldeles för mycket fokus på olika utspel i regeringsfrågan.

  – Jag delar bilden av att vi har för mycket diskussion om vem tar vem efter valet. Och vi skulle behöva ha mer sakpolitisk diskussion i Sverige. Men vi har lagt fram förslag. Vi har lagt om vår migrations- och integrationspolitik, och nu gå vi vidare på fler områden som handlar om hur vi ska bygga Sverige starkare, säger Tobé.

  Han framhåller att det just nu pågår arbete i fem reformgrupper som ska börja presentera förslag i samband med Moderaternas Sverigemöte i slutet av mars.

  Vad ska ni göra nu för att vända den negativa utvecklingen?

  – För Moderaterna handlar det om att sätta fokus på att vi har ett växande utanförskap och en växande otrygghet. Det måste vi möta med reformer, säger Tobé.

  Annons

  Partisekreteraren Tomas Tobé (M) krishanterar efter nya katastrofsiffror för Moderaterna.

  Foto: Lars Pehrson Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X