Analys

Rolf Gustavsson:Många frågetecken kring unionens framtid

Rolf Gustavsson
EU-kommissionären Ylva Johansson.
EU-kommissionären Ylva Johansson. Foto: Olivier Matthys/AP

De svåra framtidsfrågorna återkommer på dagordningen i EU. Avstampen för en framtidskonferens sker på Europadagen den 9 maj i Strasbourg. Regeringarna förväntas organisera medborgarnas medverkan i diskussionen. Om svaren på frågorna blir alltför kontroversiella sopas de förmodligen på nytt under mattan.

Under strecket
Publicerad
Annons

Det finns en rad mycket tunga sakfrågor som sedan länge kräver reformer av samarbetet i EU. Dit hör förslagen om att eurozonen bör fullbordas med en bankunion. Asyl- och migrationspolitiken behöver akut omförhandlas, och den ansvariga kommissionären Ylva Johansson har presenterat ett förslag som väcker motstånd. De anspråksfulla ambitionerna på att göra EU till en global aktör med strategisk suveränitet innehåller behov av en översyn av utrikes- och säkerhetspolitiken.

Genom coronapandemin aktualiseras även frågor om samarbetet i hälsovården inom EU. EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen har talat om en EU som en folkhälsounion. Hela processen för utnämningen av de ledande posterna måste ses över. Experimentet med ”spetskandidater”, kopplade till valresultaten till EU-parlamentet verkar överspelat.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons