Annons
X
Annons
X

Åtta av tio flyktingar saknar id-handlingar

Majoriteten av de asylsökande i Sverige förra året saknade pass. Från Afghanistan och Somalia är det i princip inga som har några id-handlingar, medan lite mer än hälften från Syrien saknar det.

– Jag hade ett pass med mig när jag kom till Sverige, som jag skaffade precis när kriget började. Det var inte lika dyrt då som nu, säger 20-åriga Farah Alnasan från Aleppo i Syrien.

Id-kontrollerna
[object Object]
Flera som reser till Sverige saknar id-handlingar. Syrien är det land där störst andel som kommer hit faktiskt har någon form av id-handling. Även om många tappar handlingarna längst vägen. Foto: Tomas Oneborg

På ett asylboende i södra Stockholm, i ett rum som fungerar som en mötesplats på boende, sitter 20-åriga Farah Alnasan och 22-årige Ahmad Akkad och kollar i varsin mobiltelefon.

För tre månader sedan flydde de båda till Sverige från Syrien. De lämnade sina familjer, i hopp om ett bättre liv.

För en del kan brist på pengar, eller avsaknad av id-handlingar bli ett hinder för att fly. Men både Farah Alnasan och Ahmad Akkad hade tur, berättar de – de skaffade sina pass när kriget bröt ut, innan priserna på id-handlingarna hade trissats upp.

Annons
X

– Jag hade ett pass med mig när jag kom till Sverige, som jag skaffade precis när kriget började. Det var inte lika dyrt då som nu. Men alla gjorde tyvärr inte så och därför tror jag att många inte haft råd sedan dess att skaffa ett. Många har också tappat sina handlingar längst vägen, framförallt när de åkt båt över Medelhavet och blivit av med packningen, säger 20-åriga Farah Alnasan.

På ett asylboende i Stockholm bor 20-åriga Farah Alnasan och 22-årige Ahmad Akkad. De flydde till Sverige för 3 månader sedan, och hade både pass och andra id-handlingar med sig. De reste inte tillsammans, utan träffades på boendet, och om två veckor gifter de sig. Foto: Tomas Oneborg

De allra flesta flyende som kommer hit saknar pass eller annan handling. Det visar nya helårssiffror från Migrationsverket, som SvD tagit del av. Under 2015 saknade 81 procent av de 162 877 som sökte asyl i Sverige pass.

Siffrorna har sett ungefär likadana ut de senaste åren. Uppgifterna gäller ansökningstillfället.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Syrien är ett av de ursprungsländer där störst andel asylsökande uppvisar ett pass när de kommer till Sverige. Bland syriska flyktingar saknar endast 59 procent pass. Enligt Farah Alnasan och Ahmad Akkad, beror det på att alla fortfarande har rätt att skaffa ett pass via regeringen, även om priset mer än fördubblats.

  – Alla syriska medborgare kan skaffa pass lagligt via regeringen. Men det kostar 300 dollar (nära 2 500 kronor) och tar tre månader att få, i jämförelse med innan kriget då det kostade omkring 24 dollar (nära 200 kronor), berättar Ahmad Akkad.

  Det här i jämförelse med Afghanistan, där 99 procent av dem som kommer hit saknar pass. Enligt afghaner som SvD träffade på samma flyktingboende som Ahmad och Farah, så är det svårt att ens få tag på några giltiga handlingar i Afghanistan.

  – Jag kom hit utan varken papper eller pass. I vårt land måste du muta och ge stora summor pengar för att få id-handlingar. Alla får ett födelsepapper, men jag tappade mitt längst vägen, säger en 26-årig man på asylboendet till SvD.

  Vissa id-handlingar från Afghanistan godtas inte i Sverige, eftersom de inte anses vara tillförlitliga. Det innebär att ett afghanskt pass ofta inte är särskilt användbart i asylprocessen.

  – Vi försöker stoppa de som tänker lämna landet nu och ta sig till Sverige. Vi berättar att det är ännu svårare, att det är stängt och inte går att ta sig in utan handlingar. Men folk bryr sig inte. Det måste till Europa för att det är krig i landet, säger en 25-årig man från Afghanistan.

  Därför kan personer från bland annat Afghanistan beröras särskilt av de nya svenska reglerna. De kommer troligen därför att få söka asyl i Tyskland eller Danmark i stället.

  Annons

  Flera som reser till Sverige saknar id-handlingar. Syrien är det land där störst andel som kommer hit faktiskt har någon form av id-handling. Även om många tappar handlingarna längst vägen.

  Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 2

  På ett asylboende i Stockholm bor 20-åriga Farah Alnasan och 22-årige Ahmad Akkad. De flydde till Sverige för 3 månader sedan, och hade både pass och andra id-handlingar med sig. De reste inte tillsammans, utan träffades på boendet, och om två veckor gifter de sig.

  Foto: Tomas Oneborg Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X