Annons
X
Annons
X

Valspurt inleds i USA – nu kan allt förändras

Premiären för primärvalen närmar sig. Först ut är Iowa på måndag. I ett läge där det kan se ut som att utgången är given är det bra att påminna sig om att allt kan förändras från januari fram till nomineringen.

(uppdaterad)
Kampen om Vita huset
Hillary Clinton.

Hillary Clinton. Foto: Matt Rourke/AP

WASHINGTON Vilket år tillträdde president John McCain? President Rudy Giuliani? President Rick Santorum? Eller president Hillary Clinton?

Nu när själva presidentvalåret 2016 inletts efter ett extremt långt och stökigt förspel kan det vara skäl att påminna om hur osäkra opinionsmätningarna faktiskt är, såväl på nationell som delstatlig nivå.

I minnet kan jag nästan höra jublet från valmöten med kandidater som såg ut att kunna surfa fram till nomineringen på partikonventen. År 2000 i South Carolina, till exempel. Den frifräsige republikanske Arizonasenatorn John McCain hade fått flest röster i New Hampshire och reste runt i Södern. Men i George W Bushs kampanj tilltog desperationen och enligt rätt samstämmig historieskrivning tog man till ett omdebatterat smutsigt grepp – falsk ryktesspridning. Det började viskas om att McCains mörkhyade adoptivdotter från Bangladesh var ett ”kärleksbarn”.

Annons
X

Bush vann.

Eller ta januari 2004 när entusiastiska unga väljare i orange toppluvor – den så kallade ”deaniacs”-armén – skapade en hysteri runt den demokratiske Vermontguvernören Howard Dean. Han hade legat mycket bra till inför de så kallade nomineringsmötena i Iowa men kom trea och på valvakan begick han ett fatalt misstag som snart döptes till ”the Dean scream”. Hans röst gick nämligen upp i falsett när han med ett cowboy-skri lovade att fortsätta till de andra delstaterna.

Nuvarande utrikesministern John Kerry vann.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  John Kerry Foto: Heng Sinith/AP

  I raden av andra kandidater som kunde börja ta mått på nya gardiner i Vita huset, som det amerikanska uttrycket lyder, märks inte minst republikanen Rudy Giuliani. Hans rykte grundmurades efter terrorattentaten i New York 2001 och länge gick han under epitetet ”Amerikas borgmästare”. Men han var en enfrågekandidat – med terrorbekämpning – och dessutom utan det nätverk i flera delstater som krävs och satsningen på ett enda kort, Florida, slog fel.

  Bland andra som kunde ha blivit ”The next president of the United States!” märks alltid humoristiske Mike Huckabee (segrade i Iowa 2008) och republikanske partikamraten Rick Santorum (segrade i Iowa 2012). Båda gör nu nya försök, men slåss om ett relativt snävt skikt väckelsekristna Iowa. Trist nog för Huckabee och Santorum frestas dessa väljare att rösta på Texassenatorn Ted Cruz - eller egendomligt nog på fastighetsmogulen Donald Trump som varit gift tre gånger, håvat in pengar på hasardspel och använt fel uttryck om ett bibelcitat.

  Foto: John Minchillo/AP

  Det måtte naturligtvis ha varit snopet och bittert för de här förlorarna att tvingas ut efter flera månaders kampanjande. Några gick tillbaka till sina gamla uppdrag, Huckabee fick en egen show i Fox News och Howard Dean åtog sig ordförandeskapet i demokratiska partiet med ett ambitiöst program för att öka mobiliseringen av kandidater och väljare i alla 50 staterna.

  Och så demokraten Hillary Clinton, som försöker sig på en variant av maken Bills ”comeback kid”-tricks. 2008 kom hon trea i Iowa efter uppstickaren Barack Obama och förre vicepresidentkandidaten John Edwards. Det blev sedan revansch i New Hampshire och några tunga stater men beskyllningar om en slösaktig och stökig kampanj visade sig senare vara riktiga.

  Obama vann.

  Spänningen är extra kännbar 2016 med ett rekordstort – och splittrat – fält republikanska kandidater mot bara två, Clinton och Bernie Sanders, på den andra sidan. (Den tredje demokraten, Martin O’Malley, har så litet stöd att han kanske inte får delta i nästa debatt).

  Bernie Sanders. Foto: Jae C. Hong/AP

  Att det är svårt att spå utgången i de här första valomgångarna beror på:

  • Vintervädret

  • Lågt och oförutsägbart valdeltagande

  • Vem som har effektivaste apparaten för att få ut väljare

  • Något helt otippat som Dean-skriket eller Clintons nonchalanta inställning till små delstater som röstar i så kallade caucuses.

  Allra störst är nyfikenheten på hur det kommer att gå för Donald Trump. Segrar han visar det sig att de republikanska väljarna verkligen ville räcka lång näsa åt både det som kallas etablissemanget och den konservativa flygeln som styr i representanthuset. En eventuell strid mellan Trump och demokratiske socialisten Bernie Sanders i höst sänder kalla kårar efter ryggraderna i bägge partiledningarna.

  Annons

  Hillary Clinton.

  Foto: Matt Rourke/AP Bild 1 av 4

  John Kerry

  Foto: Heng Sinith/AP Bild 2 av 4
  Foto: John Minchillo/AP Bild 3 av 4

  Bernie Sanders.

  Foto: Jae C. Hong/AP Bild 4 av 4
  Annons
  X
  Annons
  X