Annons
X
Annons
X

Många fallgropar vid bostadsköp

Det är lätt att lockas att köpa bostadsrätten som har allt: bästa läge, låg avgift, pietetsfull renovering och värsta balkongen. Men en utsmyckad mäklarbeskrivning kan dölja en bostadsrättsförening med risig ekonomi. SBC sätter fingret på fallgroparna för en köpare.

Sveriges Bostadsrättscentrum, SBC, har listat vad som är värdefullt att utläsa i bostadsrättsföreningens årsredovisning och även annat som du som är köpsugen bör vara uppmärksam på vid köp av bostadsrätt.

– Det är viktigt att undersöka ekonomin i bostadsrättsföreningen ordentligt innan man bestämmer sig för att köpa, konstaterar Helena Klåvus som är chefekonom på SBC.

En låg månadsavgift innebär inte alltid att föreningen har god ekonomi. Den låga boendeavgiften kan återspegla att föreningens styrelse så här långt underlåtit att underhålla fastigheten.

Annons
X

– Om det finns stora åtgärder planerade inom den närmsta framtiden kan detta komma att påverka månadsavgiften på sikt, uppger Helena Klåvus.

Som exempel på större åtgärder tar hon som exempel stambyte och fasadrenovering.

Om en bostadsrättsförening har problem med sin ekonomi kan det innebära att månadsavgifterna höjs ordentligt på sikt. Det skulle i sin tur också påverka marknadsvärdet på bostadsrätten negativt.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Chefekonomen tipsar en presumtiv köpare bland annat om att läsa förvaltningsberättelsen, att ta del av föreningens underhållsplan (om det nu finns en sådan), och att höra sig för om avgiftshöjningar ligger i korten framgent.

  En annan viktig ingrediens i beslutsmixen är om föreningen hyr ut lokaler i fastigheten. Om lokalerna är svåruthyrda kan det medföra en inkomstförlust för föreningen - och därmed riskerar boendeavgiften att höjas.

  Vad som kan ge trumf på handen för en förening på sikt är om det finns hyresrättslägenheter i föreningen. De kan ses som en ekonomisk tillgång i och med att de ger ett stadigt intäktsflöde till föreningen. Å andra sidan kan för mycket av tillgångsslaget hyresrätter (lokaler och bostäder) riskera att göra bostadsrättsföreningen till en oäkta sådan.

  Ytterligare en punkt under checklistan för en köpare att skärskåda är föreningens skulder och, inte minst, de räntor som föreningen betalar för lånen. Om föreningen har höga skulder med en låg bunden ränta rusar kostnaden snabbt i höjden om lånen måste läggas om vid en tidpunkt när räntan skruvat sig upp till en högre nivå.

  Hur allmänbildad är du? Testa dig själv!

  Vad har inte varit en pjäs i Monopol? quiz.svd.se Vad heter Douglas karaktär i Wall street? quiz.svd.se Vilken Ericsson-mobil kom 1999? quiz.svd.se
  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X