Annons

Utbredd psykisk ohälsa bland ensamkommande

Många ensamkommande afghaner uppger att de mår psykiskt dåligt i en enkätundersökning. Bilden är från en manifestation i Stockholm i augusti där ensamkommande asylsökande krävde ett stopp på utvisningarna till Afghanistan, och har ingen anknytning till enkäten. Arkivbild.
Många ensamkommande afghaner uppger att de mår psykiskt dåligt i en enkätundersökning. Bilden är från en manifestation i Stockholm i augusti där ensamkommande asylsökande krävde ett stopp på utvisningarna till Afghanistan, och har ingen anknytning till enkäten. Arkivbild. Foto: Henrik Montgomery/TT

Den psykiska ohälsan är utbredd i gruppen ensamkommande afghaner, visar Blankspots enkätundersökning. En majoritet svarar att de har självmordstankar och en femtedel att de har försökt att avsluta sitt liv.

Under strecket
TT
Publicerad

Reportagesajten Blankspot har samlat in svar från 422 ensamkommande afghaner som kommit till Sverige och som antingen har fått uppehållstillstånd, avslag på sin asylansökan eller fortfarande väntar på beslut.

En femtedel av dem uppger att de har försökt att begå självmord. Nästan alla, 99,6 procent, svarar att en utvisning till Afghanistan skulle innebära risk för deras liv.

Annons
Annons
Annons