Annons
X
Annons
X

”Kommer bli många isolyckor i år tyvärr”

Hittills i år har fler dött när isen brustit än under hela 2015. Nu varnar Svenska livräddningssällskapet för att det kommer bli fler.

– Tyvärr kommer det bli många isolyckor i år, säger Anders Wernesten vid Svenska livräddningssällskapet.

Foto: Johan Nilsson/TT

I veckan drunknade en person utanför Kristinehamn när isen brast. Veckan innan gick två äldre män genom isen på Mälaren, en av dem omkom.

Det är bara två av flera som omkommit hittills i år när de har vistas på isen. I januari och februari har elva personer drunknat, enligt preliminär statistik från Svenska livräddningssällskapet. Det är fler än det totala under hela 2015, då fyra dog.

– Det beror så klart på isläget. När temperaturen skiftar snabbt mellan plus- och minusgrader blir isarna svaga, säger Anders Wernesten som arbetar med vattensäkerhet på Svenska livräddningssällskapet.

Annons
X

Vädret är helt avgörande i hur säkert det är att ta sig ut på isen, berättar han.

– Det är därför viktigt att inte luras av att det finns is eller om en sjö är täckt av snö. Vattnet rör på sig när temperaturen förändras och då blir isen svag.

I snitt omkommer runt tio personer per år i isolyckor. 2015 var ett år med fåtal dödsfall – men det går att förklara.

– Det var knappt någon is förra året. Men i år har det ändå funnits is, trots mildare väder, och då tar folk sig ut på isen.

Statistik från Livräddningssällskapet visar att i 8 av 10 fall är det män som dör i drunkningsolyckor.

– Det beror på att de är mer våghalsiga och tar större risker.

Det viktigaste för att minska antalet drunkningsolyckor är att utgå från att det aldrig finns några säkra isar, berättar Wernesten. Sedan bör personer aldrig gå ut på en is som är tunnare än 10 centimeter.

– Ta därför alltid med en ispik så du kan mäta tjockleken. Sedan ska man också alltid ha sällskap på isen och självklart ha med sig isdubbar. Hamnar man i en vak är det svårt att ta sig upp utan hjälp.

Tror du att fler kommer att gå igenom isen i år?

– Tyvärr tror jag att det kommer bli många isolyckor i år. Folk går ut på isen även om det kanske inte är säkert, och när temperaturen växlar som den gjort hittills i år blir risken ännu större, säger Anders Wernesten vid Svenska Livräddningssällskapet.

Här kan du läsa om issäkerhet issakerhet.se
Annons
Foto: Johan Nilsson/TT Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X