Många döda barn kommer inte hem

Svenska barn som dog i flodvågskatastrofen i Asien kanske aldrig kan identifieras och därmed föras hem. Det kinesiska laboratorium som ansvarar för DNA-analyserna av de omkomna i annandagens tsunamin har stora problem, som särskilt riskerar att drabba de offer som är barn. Svenska barn som dog i flodvågskatastrofen i Asien kanske aldrig kan identifieras och därmed föras hem. Det kinesiska laboratorium som ansvarar för DNA-analyserna av de omkomna i annandagens tsunamin har stora problem, som särskilt riskerar att drabba de offer som är barn.

Under strecket
Publicerad
Annons

Majoriteten av de svenska offer som fortfarande saknas efter flodvågskatastrofen är barn under 18 år.
Av de 347 svenskar som hittills har identifierats som döda har 11 identifierats med hjälp av fingeravtryck och resten med tandkort. Ingen har hittills identifierats med DNA.
Bland de identifierade är 19 barn under 18 år. Av de 197 svenskar som fortfarande saknas är 112 barn under 18 år.
För de offer som är barn, där de flesta saknar tandkort, kan DNA-provet vara avgörande för en identifiering. Sonny Björk är kriminaltekniker vid länskriminalpolisen i Stockholm. Han deltog under en månad i Thailand med att säkra DNA från offren:

– Jag vill inte kritisera någon för det som har hänt, men det har tagit kolossalt lång tid. Föräldrarna går här hemma och väntar på svar om var deras barn är. Jag tycker att man borde ha haft en fullständig öppenhet i hela den här processen, det finns ingen anledning att inte informera även om det är plågsamt. I och med att det saknas tandstatus på barn kan det bli svårt att få
hem de saknade barnen, säger Sonny Björk.
Rädda Barnen leder tillsammans med Röda korset och Ersta sjukhus en grupp för vuxna och en grupp för barn som förlorat anhöriga i flodvågen. Rädda barnens psykolog Birgitta Gälldin arbetar med barngruppen och var även själv på plats i de drabbade områdena i Thailand efter tsunamin:

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons