Många bud om rättspsykdiagnos

Den 23-årige man som befunnits skyldig till de fyra våldtäkterna i Finspång lider inte av en allvarlig psykisk störning, anser Socialstyrelsens rättsliga råd efter många turer. Han kan därmed dömas till fängelse.

Under strecket
TT
Publicerad
Annons

Turerna kring mannens psykiska hälsa har varit många, skriver Folkbladet i Norrköping. En första mindre sinnesundersökning, en så kallad paragraf-7-utredning, kom fram till att 23-åringen inte led av någon allvarlig psykisk störning. På begäran av mannens försvarsadvokat gjordes en ny paragraf-7-utredning - som denna gång visade att mannen hade en allvarlig psykisk störning och följaktligen inte kunde dömas till fängelse.

Tingsrätten beslutade då att en större rättspsykiatrisk undersökning skulle göras. Också den visade att mannen led av en allvarlig psykisk störning. Åklagaren Ingemar Welander begärde att Socialstyrelsens rättsliga råd skulle granska undersökningen. Han var missnöjd med resultatet och ansåg att de olika delarna i undersökningen inte pekade på att 23-åringen var allvarligt psykiskt sjuk, men att undersökningsläkaren ändå vid en samlad bedömning funnit att mannen led av en allvarlig störning.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons