Annons

Många billiga viner till bra pris

BUDGET. Känns plånboken lite tunnare än vanligt? Ingen ovanlig känsla för många så här efter den stora konsumtionshelgen. Men lugn i glaset! På Systembolaget finns också goda och billiga viner.

Publicerad

Förhoppningsvis har vi njutit lyxiga Amaroneviner och dyra Bordeauxviner under julhelgen, så lite billigare viner kan kanske vara att föredra ett tag framöver. Men vad är egentligen ett billigt vin? Ja, självklart är det helt individuellt men låt oss titta lite på Systembolagets senaste statistik.

Till och med oktober 2009 var det enskilt vanligaste prisspannet på flaskviner (från de tio största länderna) 60–69 kronor. Intressant är att vi köper dyrare och dyrare viner. Under perioden januari – oktober 2009 kostade 47,9 procent av vinerna vi köpte över 70 kronor, jämfört med 43,5 procent året dessförinnan.

Och ännu tydligare blir trenden om vi går tillbaka ytterligare ett år. 2007 var motsvarande siffra 38 procent. Detta gäller som sagt flaskviner, men likartad tendens går att se bland boxarna där de dyrare varianterna ökar. Härligt – vi prioriterar kvalitet före pris!

Annons

Vad man tycker är billigt är som sagt personligt. För egen del ligger mina vininköp oftast runt en hundring. Där tycker jag man får mycket vin – och då pratar jag inte bara smak, utan också historia, variation, karaktär, och annat – för pengarna.

Men vinerna kan lika gärna kosta 70 kronor, bara de är bra. Allt därunder klassar jag som billigt, och kostar de under 60 kronor är det verkligen billigt. Naturligtvis förutsatt att vinet är bra, annars är det ju inte billigt – bara dåligt.

Och det är inget problem att hitta goda viner till en rimlig summa på Systembolaget. Även om smaken ofta hänger ihop med priset finns det många viner som erbjuder god drickupplevelse för en billig peng. Resterna av julskinkan tillsammans med ett krämigt potatismos sköljer jag gärna ner med ett glas Hidden Rock Petit Verdot Cabernet Sauvignon för 56 kronor. Och till fredagens tacobuffé, som jag nog som skolbarnsförälder inte slipper undan, passar ett vitt vin med lite sötfruktiga toner. I budgetklassen väljer jag Turntable Chardonnay för 65 konor.

Boxar då, säger någon – de är ju billiga. Visst, samma vin på box är alltid billigare än på flaska. Kostar boxen under 200 spänn så är man nere på ett flaskpris på 50 kronor. Och visst finns det goda boxviner. Även om smaken på samma vin på flaska oftast är mycket bättre. Anledningen är att vin packat på låda måste utrustas med en extra dos svavel, vilket inte gynnar smaken. Och så har vi ju den där eviga nackdelen med boxvin: att man tvingas dricka samma vin hur länge som helst.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons