Annons

Du kan vara immun trots negativt antikroppstest

I en ny studie från Karolinska Institutet och Karolinska universitetssjukhuset slår forskare fast att du trots ett negativt antikroppstest kan vara immun mot coronaviruset.
I en ny studie från Karolinska Institutet och Karolinska universitetssjukhuset slår forskare fast att du trots ett negativt antikroppstest kan vara immun mot coronaviruset. Foto: Johan Nilsson/TT

Fler kan vara immuna mot coronaviruset än vad som framkommer av dagens antikroppstester, enligt en ny studie. Men forskare bakom studien säger att det är viktigt att fortsätta med antikroppstester – trots att de missar de med T-cellsimmunitet.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Marcus Buggert, forskare vid Karolinska Institutet, är en av huvudförfattarna om rapporten om T-cellsimmunitet.

Foto: Privat

Karolinska Institutet i Solna.

Foto: Tomas Oneborg

Ditt antikroppstest kan visa negativt – trots att du har T-cellsimmunitet.

Foto: Emma-Sofia Olsson

Många som har trott att de gått igenom en covid-19-infektion och tagit de nu brett tillgängliga antikroppstesterna har blivit besvikna. Förra veckan kom en möjlig förklaring. En ny studie visar att långt ifrån alla som haft covid-19 utvecklar några antikroppar. I stället utvecklar de T-cellsimmunitet.

– Under coronapandemin har det varit en osäkerhet om individer som haft lite mildare symtom, eller varit helt utan symtom, har utvecklat antikroppar eller om det är så att man bara inte kan detektera dem, säger Marcus Buggert, biträdande lektor och forskare vid Centrum för infektionsmedicin vid Karolinska Institutet.

Annons
Annons
Annons