”Många år gick åt till att vara min egen läkare”

”Hjärndimman.” Så beskriver Elin Cederberg tröttheten när hennes autoimmuna sjukdom var som värst. Många människor med kroniska besvär vittnar om positiva erfarenheter av att lägga om sin kost. Samtidigt saknas tillräckligt vetenskapligt stöd för att omvandla de nya rönen om antiinflammatorisk mat till råd för sjukvården.

Under strecket
Publicerad
”Det kändes som att vara i en bubbla, ungefär som att ha en glasskål över huvudet”, säger Elin Cederberg.

”Det kändes som att vara i en bubbla, ungefär som att ha en glasskål över huvudet”, säger Elin Cederberg.

Foto: Joakim Ståhl
Elin Cederberg kan leva ett ganska normalt liv i dag, här i parken med sonen Mio.

Elin Cederberg kan leva ett ganska normalt liv i dag, här i parken med sonen Mio.

Foto: Joakim Ståhl
För tre år sedan gick Elin över till en strikt variant av den antiinflammatoriska dieten och mår i dag mycket bättre.

För tre år sedan gick Elin över till en strikt variant av den antiinflammatoriska dieten och mår i dag mycket bättre.

Foto: Joakim Ståhl
Rotfrukter är vanliga ingredienser i Elins mat.

Rotfrukter är vanliga ingredienser i Elins mat.

Foto: Joakim Ståhl
Annons

Elin Cederberg hade precis fött sitt första barn när hon tappade orken till allt. Helt plötsligt kändes minsta syssla som en oöverstiglig kraftansträngning.

­– Jag brukar tänka på det som att jag var trött ända in i märgen. När jag vaknade på morgonen var det enda jag ville att det skulle bli kväll, så jag kunde få gå och lägga mig igen. Det var som att vara levande död.

Annons
Annons
Annons