Annons

Björn Axel Johansson:Månen fångades med svensk teknik

Edward White på världens första rymdpromenad den 3 juni 1965, fotograferad med en Hasseblad-kamera.
Edward White på världens första rymdpromenad den 3 juni 1965, fotograferad med en Hasseblad-kamera. Foto: James McDivitt/Nasa, Emma Fredriksson/Tekniska museet

Nedräkningen inför USA:s månlandning i juli 1969 skedde etappvis och programenligt med ett flertal testuppskjutningar, och varje fas dokumenterades i bild. Redan från början förlitade sig astronauterna på svenska Hasselbladskameror.

Under strecket
Publicerad

Walter Schirra med sin Hasselblad-kamera.

Bild 1 av 5

SvD den 4 oktober 1962.

Foto: SvD:s historiska arkivBild 2 av 5

Den första selfien tagen i rymden, av Buzz Aldrin i november 1966.

Foto: Buzz Aldrin/NasaBild 3 av 5

”Earthrise”, det första fotografiet av jorden sedd från en annan himlakropp.

Foto: William Anders/NasaBild 4 av 5

Buzz Aldrin på månen den 20 juli 1969; fotografen Neil Armstrong ses reflekterad i hjälmen.

Foto: NasaBild 5 av 5

På 1960-talet, under det kalla krigets dagar, blev USA:s astronauter de hjältar som tog upp kampen mot Sovjets kosmonauter. Astronauterna var landets vassaste test- och stridspiloter men med ringa erfarenhet av fotografi. Från början hade ledningen för Projekt Mercury inte heller några tankar på fotografering. Under den första testflygningen 1961 hade astronauten Alan Shepard inte ens ett fönster att se ut igenom. Det fanns annat att fundera på.

I februari 1962 – under den första flygningen i en omloppsbana runt jorden – rapporterade John Glenn att han tydligt såg berg, större floder, molnformationer och även sandstormar. Kapseln Friendship 7, som hade försetts med ett minimalt fönster, färdades med en hastighet av 28 000 kilometer i timmen på en snitthöjd av drygt tjugo mil. Som dekorerad stridspilot under andra världskriget och i Korea visste han värdet av fotorekognoscering från hög höjd och rapporterade vad han såg. 

Annons
Annons
Annons