Anders Alvestrand:Mandomsprovet som blev en kvinnlig paradgren

Chloë McCardel slog  i veckan världsrekord när hon simmade i land vid Pointe de la Courte på den franska kusten efter att ha korsat Engelska kanalen för 44:e gången.
Chloë McCardel slog i veckan världsrekord när hon simmade i land vid Pointe de la Courte på den franska kusten efter att ha korsat Engelska kanalen för 44:e gången. Foto: Gareth Fuller/AP

De som har lyckats simma över Engelska kanalen är bara hälften så många som de som bestigit Mount Everest, men nu verkar allt fler vilja anta den extrema utmaningen. Vad är det som lockar med att i timtal och ensamhet nästan omärkbart förflytta sig genom vattnet?

Under strecket
Publicerad
Annons

Den 36-åriga australiern Chloë McCardel steg i onsdags iland i Frankrike efter att för 44:e gången ha simmat över Engelska kanalen, fler än någon annan tidigare. Som elvaåring mobbades hon av sina skolkamrater för att hon inte kunde simma. Nu hade hon visat dem. Att simma över Engelska kanalen räknas som långdistanssimningens mandomsprov, ett prov som inte många klarat. Mer än dubbelt så många individer har bestigit Mount Everest. Det är bara 20 procent av de som försökt simma över kanalen som lyckats, och de allra flesta har bara gjort det en gång. Bedriften att ha klarat provet 44 gånger gör McCardel till ”Queen of the Channel”. Inne­havaren av det manliga rekordet, Kevin Murphy (”King of the Channel”), har klarat 34 översimningar.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons