Sydafrikas ikon: Mandelas liv i bilder

Juristen blev frihetskämpe. Fången blev president. Här är bilderna som berättar historien om en av vår tids största politiska ikoner: Nelson Mandela, Sydafrika.

Uppdaterad
Publicerad
Annons

Nelson Rolihlahla Mandela föddes den 18 juli 1918 i den lilla orten Mvezo i Sydafrika. Från två års ålder växte han han upp i den lilla byn Qunu i sydöstra delen av landet. Fadern dog när Mandela bara var nio år och Mandela, som två år tidigare varit den första i familjen att börja skolan, skickades till en missionsskola.

Han fortsatte sedan sina studier på Clarkebury Boarding Institute och för att vid 19 års ålder börja på universitetet i Fort Beaufort och sedan gå vidare till University of Fort Hare. Det var också här som Mandelas politiska aktivism började ta fart. Vad som började med en inblandning i en bojkott mot Fort Hare-universitetets studentråd skulle komma att bli en av många händelser där Mandela hamnade i blickfånget. Efter att ha vägrat gifta sig med en för honom okänd kvinna flydde den framtida frihetskämpen till Johannesburg där han efter en tid med arbete som gruvpolis fick jobb på en juristbyrå. Strax därefter började Mandela även studera juridik.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons