Måndagslyx med skaldjursgryta och naturvin

”Jag blir matt av folk med dåliga vinglas”, säger sommelieren Mischa Billing i På
tallriken-intervjun som du hittar längre ner i mejlet. Det får mig att tänka på en intervju jag gjorde med champagnekännaren Richard Juhlin för några år sedan. Han är också petig med glasen och ratar både coupes och raka flöjtar. Glaset ska ha en oval kupa som behåller champagnens kolsyra och arom. Personligen dricker jag helst mitt bubbel i Nobelservisens dry martini-glas med guldfot. Richard Juhlin skulle nog tycka att jag förstörde skumpan, men ett guldglas skapar feststämning även en vardagskväll.

Något annat som kan sätta guldkant på en måndag i slutet av februari är en lyxig fisk- och skaldjursgryta med rotfrukter (recept finns längre ner). En fin matchning till det är ett krispigt italienskt naturvin. I ditt eget favoritglas, såklart. Skål och ha en fin kväll!

Under strecket
Publicerad
Annons

Vitt naturvin med personlig touch

Charisma Trebbiano d’Abruzzo, 2020

Från en av Italiens främsta naturvinsproducenter kommer Charisma, ett torrt naturvin med smak av citrus, grape och stenfrukter och med bra längd i en aptitretande frisk stil. Vinet tillverkas på handplockade, perfekt mogna druvor från biodynamiska och ekologiska vingårdar på Abruzzos kullar. Det ger härlig koncentration och smakrikedom i en riktigt personlig stil!

Naturvin tillverkas utan användning av bekämpningsmedel och endast svavel, som finns naturligt i vin, får tillsättas i liten mängd. Charisma har Demeter-certifiering, den striktaste för biodynamisk odling och en garanti för att vinet tillverkats enligt naturliga metoder. Perfekt till grillad fisk, skaldjur och smakrika vegetariska rätter.

Annons
Annons

Pris: 119 kr
Artnr: 80167, Flaska: 750 ml, Alkoholhalt: 12,5 %

Charisma Trebbiano d`Abruzzo, 2020 | Systembolagetsystembolaget.se

Fiskgryta med skaldjur och rotfrukter

Du kan använda musslor på burk istället för färska om du vill. Tillsätt dem i så fall precis före servering och låt bli varmt.

4 portioner

• 300 g fryst tärnad torsk och lax
• 300 g frysta vongolemusslor eller frysta blåmusslor i skal
• 500 g räkor med skal, skalade

Grytan
• 1 liten purjolök, sköljd och skivad
• 2 vitlöksklyftor, skalade och skivade
• Olivolja till stekning
• 2 morötter, skalade och skivade
• 1/2 fänkålsstånd, tunt skivat
• 300 g småpotatis, tvättad och delad
• 150 g rotselleri, tärnad 2 cm
• 1 tsk fänkålsfrön, lätt mortlade
• 2 msk konc skaldjurs- eller fiskfond + 6 dl vatten
• 2 dl vitt matlagningsvin
• 1 dl vegetabiliskt gräddalternativ eller mellangrädde
• 250 g körsbärstomater, delade
• Ca 3 msk maizena eller potatismjöl utrört i lite kallt vatten
• 1 kruka dill, hackad
• 1 tsk salt och nymald svartpeppar
• Bröd och olivolja till servering

1. Fräs purjo och vitlök i olja på medelvärme i en stor gryta utan att det tar färg. Ta upp och lägg åt sidan.

2. Tillsätt lite mer olja och lägg i morötter, fänkål, potatis, rotselleri och fräs det snabbt med fänkålsfröna.

3. Lägg i lökblandningen, fond, vatten och vin och lägg på lock. Sjud i ca 15 minuter tills potatisen börjar bli mjuk. Häll i grädden.

4. Lägg på fisk och musslor. Lägg på locket låt sjuda i ca 3–4 minuter. Tillsätt tomaterna. Red av med maizena och låt det få ett uppkok så att det blir lite simmigt.

5. Rör i det mesta av dillen och smaka av med lite salt och generöst med peppar. Toppa med räkorna och resten av dillen. Servera med gott bröd och en god olivolja att doppa brödet i.

Recept ur ”Leva livet – hälsa, mat och välmående för andra halvan av livet” av Mai-Lis Hellénius och Tommy Cederholm, foto Bruno Ehrs och Ulrika Ekblom. Holm & Holm Books/Tukan.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons