Manar till samling i kampen mot IS

Flera länder skärper säkerheten efter terrorattentaten i Paris, som Islamiska staten (IS) tagit på sig skulden för. Frankrikes utrikesminister Laurent Fabius säger att attackerna visar att världen måste samlas i kampen mot IS.

Under strecket
TT
Publicerad
Frankrikes utrikesminister Laurent Fabius.

Frankrikes utrikesminister Laurent Fabius.

Foto: Benoit Tessier/Reuters
Annons
Frankrikes utrikesminister Laurent Fabius.

Frankrikes utrikesminister Laurent Fabius.

Foto: Benoit Tessier/Reuters
Frankrikes utrikesminister Laurent Fabius. Foto: Benoit Tessier/Reuters

Uttalandet sker inför det möte som hålls i Wien, där ett tjugotal länder i dag samlas för att försöka finna en lösning på kriget i Syrien.

– Ett av syftena med mötet i Wien är att undersöka hur vi konkret kan stärka den internationella kampen mot IS, säger Fabius.

EU:s utrikeschef Federica Mogherini säger att dåden gett mötet i Wien "en ny mening", medan USA:s utrikesminister John Kerry lovar att slå tillbaka mot de skyldiga.

– Tragedin i Paris kräver att vi alla går samman i kampen mot extremism, säger Rysslands premiärminister Dmitrij Medvedev.

Storbritanniens premiärminister säger att han ska hålla i ett krissamtal efter vad han kallar det "sjukliga" dådet i Paris. Saudiarabiens utrikesminister kallar attacken avskyvärd och ett övergrepp på alla religioner.

På många platser i världen skärps säkerheten avsevärt. Italien meddelar att gränskontrollerna stärkts efter attackerna och Belgien avråder medborgare från icke nödvändiga resor till Paris. Ryssland uppges överväga att införa restriktioner av flygningar mellan Paris och Moskva.

I de amerikanska städerna Washington och New York har tungt beväpnad polis placerats ut på allmänna platser som säkerhetsåtgärd. I Filipinerna som nästa vecka är värd för APEC-mötet höjs säkerheten ytterligare.

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons