Annons
X
Annons
X

”Man vill säkra värdet på pengarna”

Börsen har öppnat i rött över hela Europa. Minskad riskvilja präglar de finansiella marknaderna under måndagsförmiddagen. Helgens val i Frankrike och Grekland reser frågor om hur skuldkrisen ska tacklas framöver.

Stockholmsbörsen backar, i likhet med Europa. Reaktionen kommer sedan vänstern skördat framgångar både i franskt och grekiskt val.

– Oro kring statsskulderna i Europa är tillbaka och det kommer att såra investerares riskaptit globalt, konstaterade Wu Kan, förvaltare på Dazhong Insurance, till Bloomberg News.

Även Ann Grevelius, akieanalytiker på SEB Private Banking, anser att förmiddagens utslag är ett resultat av en ökad europeisk oro. Framför allt är det fokus på Grekland efter att det grekiska parlamentsvalet inte har gett någon klar regeringsmajoritet.

Annons
X

– Det är uppenbart att risken har ökat och vi kommer säkerligen att hamna i en diskussion kring deras fortsatta medlemskap i eurosamarbetet, säger Ann Grevelius.

Hon anser att skiftet på presidentposten i Frankrike, från Nicolas Sarkozy till François Hollande, inte behöver innebära någon stor skillnad för europeiskt ekonomiskt samarbete, men då Frankrike är en stor nation är det viktigt att samarbetet mellan Frankrike och Tyskland fungerar framöver. Talespersonen för Tysklands förbundskansler Angela Merkel berättade efter valet att Merkel sent på söndagskvällen gratulerade den nye franske presidenten till valsegern och bjöd in honom till Berlin.

Även råvarumarknaden har backat under förmiddagen och på metallmarknaden var guldet under press, till stor del på grund av en försvagad euro.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Osäkerheten ökar ordentligt i Europa och kring euron, och då drar alla ner risk. Man kliver ur aktier, råvaror, positioner med hög risk och går till lågriskplaceringar som vanliga sparkonton, räntemarknaden och korta löptider. Man vill säkra värdet på pengarna, säger Ann Grevelius.

  Under dagen har flera marknader börjat återhämta sig. Jonas Olavi, aktiestrateg på Nordea, tror att börsen kommer att stabiliseras inom kort. Trots många omedelbara reaktioner från marknaden anser han att läget ser relativt hoppfullt.

  – Vi ska komma ihåg alla osäkerhetsmoment men så vitt vi kan överblicka nu behöver det kanske inte bli så mycket värre än så här. Vi får ge politikerna en chans att agera och sedan se vad det leder till, säger Jonas Olavi.

  Ann Grevelius bedömer däremot att osäkerheten kommer att hålla i sig.

  – Det grundläggande problemet med för hög belåning i många stater kommer ta lång tid att kurera. Nu kommer man börja spekulera igen kring om Grekland lämnar euron och tills man vet utfallet kommer det ligga som en våt filt över börsen. Det tar alldeles säkert några veckor innan vi ser en stabilisering.

  Lars Feld, ledamot i tyska regeringens råd av ekonomiska rådgivare, anser dock enligt Bloomberg News att den osäkra grekiska parlamentssituationen troligtvis inte kommer orsaka några ytterligare störningar i euroområdet. Han anser att det är uppnåeligt nu att isolera euroområdet från utvecklingen i Grekland.

  – Jag ser inga större problem för euroområdet, oavsett vad grekerna beslutar, sade han.

  Håll koll på Europas börser

  http://bors-nliv.svd.se/

  Vi följer utvecklingen - minut för minut

  svd.se
  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X