Annons
X
Annons
X

”Man tycker att nätet är en frizon”

Statsminister Fredrik Reinfeldt kommenterar näthatet. Han säger till SVT att uppfattningen om internet som en frizon där man kan säga vad man vill inte ska accepteras.

Av SvD

I Gomorron Sverige intervjuades Reinfeldt i dag om den aktuella diskussionen om trakasserier och hot på nätet. Han menade att samhället inte har hängt med i utvecklingen.

– Det verkar finnas en attityd att man kan skriva vad som helst, att det är en frizon där svensk lag inte gäller,
säger han till SVT.

– Det är väldigt allvarligt att vi inte polisiärt och i rättsväsendet kan göra mer för att komma åt det.

Annons
X

Statsministern säger sig ha pratat med unga flickor som berättat om att kränkande kommentarer via sms och sociala medier har blivit en del av deras vardag.

– Det är inte en bra samhällsutveckling. Det är tydligt att här har någon sorts ny samhällsmoral utvecklats där man tycker att det här är en frizon att uttrycka vad man vill. Det ska vi inte acceptera. Det kan inte bara rättsväsendet rätta till utan det måste var och en av oss som medborgare säga att det är inte en acceptabel uppfattning.

Morgan Johansson, Socialdemokraternas talesperson i rättsfrågor, säger via sin pressekreterare till SvD att utvecklingen med hatuttryck och hot på nätet är oroande.

– Polisen måste bli bättre på att ta de brott som sker på nätet på allvar. Det är inte säkert det är lagstiftningen som brister utan hur den tillämpas. Regeringen måste reagera, och se till att polisen får i uppdrag att prioritera det som kallas för ”näthat” bättre. Det är ofta fråga om olaga hot, och det är ju faktiskt ett brott som faller under allmänt åtal. Jag tycker även att man ska se över om det går att komma åt den mängd förtal som sker på nätet.

Senaste krönikorna på SvD Kultur

QUIZ | Har du koll på åren som gått?

2012: Vilket öknamnfick skandalkaptenen? quiz.svd.se 2011: Katastrofer ochstörtade diktatorer quiz.svd.se 2010: Vad minns duav skandalernas år? quiz.svd.se Se kvinnorna berätta om näthatet svd.se

SvD.se

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X