Annons
X
Annons
X

Man tände eld på sig själv i Oslo

En man tände eld på sig själv utanför tingshuset i Oslo, där rättegången mot terroristen Anders Behring Breivik pågår, på eftermiddagen idag.

Av SvD, TT
(uppdaterad)

Mannen skadades allvarligt kring bröstet och magen och vårdas nu på sjukhus, uppger polisen. Han ska också ha kastat en flaska mot poliserna, uppger NRK.

Många vittnen och anhöriga inne i tingshuset blev mycket uppskrämda eftersom mannens rop trängde in, rapporterar norska medier. Flera tog skydd i olika rum i tingshuset och i det lilla kaféet på andra våningen, där den sal där rättegången pågår ligger. Polisen fick larmet klockan 13.42.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Ögonvittnen till händelsen utanför tingshuset uppgav för norska radion NRK att mannen ropat ”skjut mig skjut mig, det gör ont!” på svenska. De videoupptagningar som exempelvis Verdens Gang lagt ut på nätet tyder dock inte på svenskt tal. Polisen har också sagt att mannen skrek på norska.

  Annons
  X

  Enligt NTB har personen ingenting med Breivik att göra. Den 49-årige mannen hade sökt en advokat i ett socialärende. När advokaten inte var på sitt kontor lämnade mannen papper i receptionen med orden ”Om det skulle hända mig något allvarligt”.

  Enligt mannens advokat innehöll pappren ett avslag på en ansökan om socialhjälp.

  Advokaten Bente Roli säger till NTB att en av hennes anställda kände igen mannen när hon såg på de dramatiska bilderna från tingsrätten. Roli säger hon inte haft mannen som klient och att hon mest arbetar med asylfall.

  Mannen ska ha haft flaskor med en brännbar vätska som han hällt över sig,
  berättar ögonvittnen för Verdens gang på nätet. Han ska ha rört sig vid en spårvagnshållplats utanför tingshuset innan han, med en brinnande tröja, började gå emot poliser utanför byggnaden.

  Bilder som Verdens Gang publicerade visar en man med en brinnande tröja som går över gatan i riktning mot säkerhetskontrollerna utanför tingshuset. Tidiga uppgifter om att han faktiskt lyckades ta sig i genom säkerhetskontrollerna har visat sig vara felaktiga,
  skriver norska Dagbladet på nätet.

  Ett tiotal poliser och väktare ska ha omringat och stoppat mannen och släckt elden med hjälp av vattenflaskor.

  Verdens gang har fångat delar av
  händelseförloppet i ett videoklipp här. På bilderna syns hur mannen försöker springa in i det tält utanför tingshuset där säkerhetskontrollerna sker.

  Vid 14.40-tiden säger norsk polis att de ännu inte identifierat mannen helt säkert, men de tror sig veta vem han är.

  – Om han är den person vi tror han är, så är han en norsk medborgare som finns registrerad i polisens register, och det är inget mer dramatiskt än så, säger insatsledaren Kjell Kverme till VG på nätet.

  Det finns inga uppgifter om att andra personer skadats vid händelsen.

  Polis och brandpersonal var snabbt på plats och en man kördes senare iväg med ambulans.

  Inne i rättssal 250 fortsatte förhandlingar utan avbrott. I dag har fler överlevande från Utøya vittnat i domstolen. Händelsen inträffade i samband med det sista vittnesmålet för dagen.

  Ungefär en halvtimme efter händelsen avslutades förhandlingarna i rättssalen, enligt åklagare Svein Holden helt oberoende av händelserna utanför tingshuset.

  Händelsen är den andra säkerhetsincidenten under den hårt bevakade rättegången i Oslo.
  I fredags fick förhandlingarna avbrytas efter att en man bland åhörarna kastat sin sko mot Anders Behring Breivik.

  Skon träffade Breiviks advokat. Skokastaren är bror till en 18-åring som sköts av Breivik.

  SvD:s liverapporter från rättegången:

  Se dramat utanför tingshuset vg.no

  TT och SvD.se

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X