Annons
X
Annons
X

Man sprängde sig själv i Stockholm

En man sprängde sig själv mitt i julruschen i centrala Stockholm. Med några minuters mellanrum inträffade två explosioner i city. En bil i korsningen Olof Palmes gata och Drottninggatan började brinna kraftigt. Kort därefter small det på Bryggargatan.

Explosion i centrala Stockholm.
Explosion i centrala Stockholm. Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN.

Den första explosionen hördes 16.49. En bil var övertänd på Olof Palmes gata alldeles vid Drottninggatan som var full av julshoppande människor. Några minuter senare, vid klockan 17, hördes en kraftig smäll från Bryggargatan vid hörnan mot Drottninggatan. En man låg kvar livlös i snön.

SvD:s fotograf Magnus Hjalmarson-Neideman kom till Bryggargatan klockan 17.05 och såg mannen som låg på rygg utanför butiken Scorett. Stupröret som suttit på väggen mot butiken låg avbrutet i snön och det var sot på väggen där det suttit. Intill mannen låg en röd ryggsäck. Enligt Aftonbladet bar mannen sex sammankopplade rörbomber. Bara en exploderade.

Polisens bombgrupp skickades senare till platsen och stora delar av Stockholms city spärrades av.

Annons
X

Stockholmspolisen uppger för TT att mannen som dog på något sätt har sprängt sig själv.

Cirka tio minuter före explosionerna skickades ett mejl till TT, som även var adresserat till Säpo. Avsändaren vände sig till ”Sverige och svenska folket”. Han hänvisade till den svenska tystnaden kring Lars Vilks målningar, de svenska soldaterna i Afghanistan och skrev: ”nu ska era barn, döttrar och systrar dö lika som våra bröder och systrar och barn dör.”

– Våra aktioner kommer att prata för sig själva. Så länge ni inte slutar ert krig mot islam och förnedrande mot profeten och ert dumma support till grisen Vilks, säger mannen till TT.

Han uppmanar alla muslimer i Sverige att ”sluta fjäska och förnedra er”. Han avslutar meddelandet med en uppmaning till ”alla mujahedin i Europa och Sverige”:

– Nu är det dags att slå till, vänta inte längre. Kom fram med vad än ni har även om det är en kniv och jag vet att ni har mer än en kniv att komma med. Frukta ingen, frukta inget fängelse, frukta inte döden.

Säpo har inte velat kommentera innehållet för TT eller bekräfta om man fått mejlet, som innehåller ljudfiler där både svenska och arabiska talas.

Explosionerna inträffade mitt i julhandeln och tusentals människor befann sig i närheten.

– Jag gick på Bryggargatan när jag hörde en jättesmäll. Jag blev ganska rädd och sedan började det ryka på hela gatan. Det luktade krut, säger Bianca Naurin.

Polisen kom till platsen och spärrade av mot gågatan som var full av människor.

– Alla gick upp mot smällen för att kolla. Sen började alla springa därifrån. Polisen sa att det var risk att det skulle kunna smälla en gång till. Någon sprang fram till mannen och ruskade om honom tills polisen kom och tog tag i honom, berättar Bianca Naurin.

Alldeles intill skoaffären ligger restaurangen London Steakhouse. Här inne satt Daniel Manos, restaurangägare, och fem personer i personalen. De uppmanades av polisen att stanna inomhus.

– Jag har varit här i tjugo år och aldrig varit med om något liknande, säger Daniel Manos.

Bianca Naurin och hennes mamma var i Stockholm på besök från Alingsås. Tanken var att de skulle julhandla ihop i helgen.

I stället blev båda på varsitt håll vittnen till händelserna. Direkt efter smällen på Bryggargatan ringde Bianca till sin mamma Camilla Naurin som satt och väntade på sitt hotell på Drottninggatan 71. Utanför hennes fönster hade en Audi 80 Avanti just fattat eld i korsningen Drottninggatan-Olof Palmes gata.

– Det small till nedanför mitt fönster. Jag såg en vit kombibil som brann jättemycket. Bilen var helt övertänd. Det var inga nära bilen och de som fanns en bit ifrån sprang fort därifrån, berättar hon.

Först trodde hon och dottern att det var samma händelse de bevittnade.

– Men när Bianca berättade om alla ambulanser förstod jag att vi inte var på samma plats, säger Camilla Naurin.

Mikael Aksamit och hans flickvän Uraiwan Chuairoek blev vittne till bilbranden när de kom körande på Olof Palmes gata. Klockan 16.48 hörde de den första smällen som fick rutorna att vibrera. Ett eldsken reflekterades i rutorna på Drottninggata och de såg den vita Audin som stod i lågor.

– Människor runt omkring började gå mot bilen. Alla ville väl se vad som hade hänt, berättar Mikael Aksamit.

De hade hunnit komma cirka 20 meter från den brinnande bilen när de hörde en rad nya explosioner och såg ett stort rökmoln.

– Då blev det en helt annan situation, vi vände om och åkte därifrån hastigt, säger han.

Enligt Tony Frank, ledningsoperatör på Storstockholms brandförsvar, fanns gasolflaskor i bilen som gjorde att det smällde flera gånger.

– Det är en väldig tur att ingen har blivit allvarligt skadad.

Polisen bekräftar att det har smällt på två platser i city men vill inte spekulera i något samband. En person har avlidit, två personer har förts till sjukhus med lättare skador.

Inget verkar förstört på Bryggargatan där mannen dog. Vad var det som hände?

– Folk har hört smällar och en person har avlidit. Jag vill inte berätta något mer om vad som hänt där, säger Kjell Lindgren, presstalesman på Stockholmspolisen.

Intill mannen låg en röd ryggsäck. Kan du säga något om den?

– Vi har undersökt en ryggsäck för att se vad den innehåller. Men jag tänker inte berätta mer än så.

Vet ni om det var en bomb?

– Nej, det försöker vi förvissa oss om.

Polisen vill varken bekräfta eller dementera för SvD om mannen har försökt spränga sig själv.

Under lördagskvällen satt Säkerhetspolisen och Stockholmspolisen i ett flera timmar långt möte med anledning av demonstrationerna i Salem. Säpo vill inte kommentera händelsen i går kväll.

Annons
Annons
X

Explosion i centrala Stockholm.

Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN. Bild 1 av 9

Bil som brunnit vid korsningen Olof Palmes gata/Drottninggatan.

Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN Bild 2 av 9

Två explosioner i centrala Stockholm. Här ena explosionen vid Bryggargatan i Stockholm.

Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN Bild 3 av 9

Polisens avspärrningar efter bilexplosion.

Foto: MARC FEMENIA / SCANPIX Bild 4 av 9

En person har skadats, oklart hur allvarligt, i samband med en bilbrand korsningen mellan Drottninggatan Olof Palmes gata i centrala Stockholm.

Foto: MARC FEMENIA / SCANPIX Bild 5 av 9

En person har skadats, oklart hur allvarligt, i samband med en bilbrand korsningen mellan Drottninggatan Olof Palmes gata i centrala Stockholm.

Foto: MARC FEMENIA / SCANPIX Bild 6 av 9

Polisens avspärrningar efter bilexplosion.

Foto: MARC FEMENIA / SCANPIX Bild 7 av 9

Polisens avspärrningar efter bilexplosion.

Foto: MARC FEMENIA / SCANPIX Bild 8 av 9

En person har skadats, oklart hur allvarligt, i samband med en bilbrand korsningen mellan Drottninggatan Olof Palmes gata i centrala Stockholm.

Foto: MARC FEMENIA / SCANPIX Bild 9 av 9
Annons
X
Annons
X