Man smugglade vapen – dom överklagas till HD

Mannen ankom med färja från Polen till Ystad den 11 december. I lastutrymmet i hans skåpbil hittade tullpersonal en kartong med de tre pistolerna med tillhörande magasin.
Mannen ankom med färja från Polen till Ystad den 11 december. I lastutrymmet i hans skåpbil hittade tullpersonal en kartong med de tre pistolerna med tillhörande magasin. Foto: Tullverket

En man med kopplingar till kriminella nätverk dömdes för att ha smugglat in tre tårgaspistoler. Grov vapensmuggling ansåg tingsrätten, medan hovrätten bedömde det som vapensmuggling av normalgraden. Nu överklagar riksåklagaren domen till Högsta domstolen och yrkar på att brottet ska ses som grovt.

Under strecket
TT
Publicerad
Annons

"Den fråga som jag vill att Högsta domstolen ska pröva är när en vapensmuggling ska rubriceras som grovt brott på grund av att gärningen har varit särskilt farlig. Enligt min mening fanns det i det här fallet en uppenbar risk för att pistolerna skulle hamna i kriminella kretsar och användas vid framtida skjutningar", säger riksåklagare Petra Lundh i ett pressmeddelande.

Ystad tingsrätt tog i sin bedömning hänsyn till att vapnen var lätta att bygga om för att användas med skarp ammunition samt mannens kriminella kontakter. Det fanns en uppenbar risk för att pistolerna skulle kunna användas i kriminella sammanhang, ansåg tingsrätten.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons