Annons
X
Annons
X

Man ska arbeta och inte smuggla sprit

an ska arbeta och inte supa. Så kärnfullt uttryckte finansminister Anders Borg varför Alliansen höjt skatten på alkohol och tobak. Samma sak sade han när han utlovade ytterligare skattehöjningar under nästa mandatperiod.

Skatten på sprit ska höjas med 13 procent, vilket beräknas ge 1,1 miljard till statskassan. Tobaksskatten ska höjas med 8 procent, och därmed inbringa ytterligare 700 miljoner kronor.

De rödgröna går till val på en något större skattehöjning om sammanlagt 2 miljarder kronor.

Annons
X

Det är lätt att hålla med finansministern. Pris är ett instrument att styra beteende. Höjer man till exempel priset på bensin, som De rödgröna vill, så kommer färre åka bil och mindre ofta. Inför man en låg kostnad att köpa tjänster, som Alliansen har gjort, så blir det fler arbeten i tjänstesektorn.

Skatter och konsumtion är dock inte perfekt kommunicerande kärl. Det finns inte sällan en svart sektor som grumlar sambanden.

Om man exempelvis skrotar avdraget för hushållsnära tjänster, som De rödgröna vill, så kommer tusentals jobb att försvinna. Men alla kommer inte sluta köpa städhjälp. Vissa kommer att acceptera det nya högre priset, medan andra kommer att köpa svart städhjälp.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Brännvin och tobak fungerar likadant. Vissa av oss kommer att ta det nya högre priset. Tänk bara att kunna säga till sitt barnbarn att ”titta, den där viadukten har jag finansierat” istället för att som nu nöja sig med t-shirten ”öl byggde denna vackra kropp”.

  Andra köper svart. Svarthandeln är svårmätt. Snillrika ekonomer jobbar dock på problemet. Genom att, grovt uttryckt, kolla i soptunnorna i New York kan exempelvis professor David Merriman se skillnaden mellan officiell konsumtion av cigaretter och vilka som egentligen röks. Andelen paket utan New York-stämpel steg från 15 till 24 procent när skatten höjdes med drygt 40 procent.

  Konsumtionen minskas förvisso, men problemet finns där, svårmätt eller ej. Smugglingen ökar.

  Med sprit och tobak är det extra bekymmersamt. Smugglingen organiseras ofta av grovt kriminella. De säljer till barn. Och när lönsamma smuggelvägar väl har etablerats kan de användas även för annat.

  Någonstans kommer Borg att slå i taket, om det inte redan gjorts. Skatten ska få folk att arbeta och inte smuggla.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X