Annons

”Man rör sig i en gråzon”

Flera kommuner i Stockholms län låter subventionera ungdomarnas löner för att få fram fler sommarjobb. Men det är tveksamt om metoden är förenlig med kommunallagen.

– Man rör sig i en gråzon, säger Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt.

Under strecket
Publicerad

Har du sommarjobb? Fanny Gunnarsson, 14, Järfälla: ”Nej, jag har inte sökt, men jag tänker söka. Min extrapappa vet att de har lediga jobb på hans jobb. Jag tror att det är ganska svårt att få sommarjobb, men jag vet inte för det är inte några av mina kompisar som har sökt.”

Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN Bild 1 av 3

Har du sommarjobb? Malin Röhr, 16, Södertälje: ”Nej, jag har inte sökt. Jag tror inte att det är så svårt att få sommarjobb, men många jag känner vill inte jobba för kommunen och plocka skräp eller så. Jag tycker det är bra att skolan och kommunen hjälper till.”

Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN Bild 2 av 3

Har du sommarjobb? Alexis Latva, 15, Sundbyberg: ”Ja, jag har fått mitt första sommarjobb av kommunen inom äldrevården. Det känns bra att ta lite eget ansvar och att få egna pengar. Jag ska jobba i tio dagar. Det är lagom.”

Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN Bild 3 av 3

På lördagen berättade SvD att S-styrda kommuner erbjuder större andel sommarjobb till ungdomarna i kommunen, än vad borgerligt styrda kommuner i Stockholms län gör. Men vissa kommuner använder sig av metoder som ligger i gränslandet för vad som är lagligt.

För att få fram fler sommarjobb inom den privata sektorn sponsras företag genom att kommunen betalar delar av ungdomarnas löner. I alliansstyrda Sollentuna får ungdomarna själva söka jobb inom privat sektor och fyller sedan i en blankett där de nämner företagets namn och en kontaktperson så att kommunen kan betala tillbaka en del av den ungas lön.

Annons
Annons
Annons