Annons
X
Annons
X

”Män måste prata med män”

Ida Östensson, grundare av Crossing Boarders, vidgar problematiken med sexuella trakasserier bort från festivalområdet:

– Män måste börja prata med andra män. Problemet handlar inte om etnicitet utan om kön, säger Ida Östensson till SvD.

Sexövergrepp i offentliga miljöer
Ida Östensson.
Ida Östensson. Foto: Anders Wiklund/TT

De sexuella trakasserier som rapporteras ha förekommit under festivalen We are Sthlm har fått stort genomslag i media.

Ida Östensson, som grundade sin feministiska organisation för drygt fem år sedan, vill att debatten vidgas från att bara fokusera på polisens oförmåga att rapportera övergreppen i Kungsträdgården till kvinnornas utsatta situation i samhället.

– Vi pratar inte om att det sker 100 våldtäkter om dagen i vårt land och varför. Det handlar om makt där män anser sig ha rätten till kvinnors kroppar. Att skylla på invandrargrupper är både förminskande och förenklande. Detta har skett långt innan vi hade en invandring i Sverige. Det är så andra män frånsäger sig sitt ansvar, säger Ida Östensson.

Annons
X

Skulle de alla ha samma härkomst? Det är bullshit!

Östensson är irriterad över den spridda uppgiften att de cirka 200 avvisade personerna från festivalen We are Sthlm skulle tillhöra samma grupp av flyktingar.

– Skulle de alla ha samma härkomst? Det är bullshit! Det är exakt sådan generalisering av etnicitet som skapar rasism, säger Ida Östensson, och pekar på ett utbrett vardagsproblem.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Det är bara att gå ut i vilken svensk skola som helst. Sexuella trakasserier och ännu värre saker händer hela tiden, tillägger hon.

  Ida Östensson berättar att hon själv stötte på fenomenet med sexuella trakasserier redan för 16 år sedan då hon som 14-åring besökte Vattenfestivalen i Stockholm.

  – Det händer hela tiden. Men så länge män inte pratar med män om problemet kommer inget att hända. Vi kvinnor kan adressera problemet, men inte lösa det, säger Ida Östensson.

  Hon menar att politikerna måste tillsätta statliga medel för att samla kunskap:

  – Inga jävla småslantar. Det ska vara en gemensam kraftsamling mellan alla möjliga organisationer och aktörer över hela landet och ett gemensamt utbildningsmaterial måste tas fram. När det gäller offentliga evenemang måste en ny policy tas fram för arrangörer och alla som jobbar med offentliga aktiviteter. Den ska innehålla en bredare utbildning för vakter utöver kraven på att bedöma berusningsgrad och kunna förhindra fysiskt våld, med fokus på just sexuella trakasserier, säger Ida Östensson.

  Enligt statistik från Brottsförebyggande Rådet (BRÅ) har antalet anmälningar för våldtäkt ökat nästan tiofaldigt sedan 1975 då antalet var 768.

  2014 var antalet anmälda våldtäkter i Sverige 6 667 till antalet. År 2014 anmäldes totalt 20 300 sexualbrott, vilket är en ökning med 15 procent jämfört med 2013. Brå konstaterar att mörkertalet vid sexualbrott är särskilt omfattande och att förändringar i anmälningsbenägenheten också kan påverka antalet våldtäkter i statistiken.

  Annons

  Ida Östensson.

  Foto: Anders Wiklund/TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X