Annons
X
Annons
X

Man måste kunna se sig i spegeln

Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin (S) på besök i Afghanistan
Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin (S) på besök i Afghanistan Foto: OSCAR STENSTRÖM / HO / SCANPIX

Efter en knapp timmes samtal mellan Fredrik Reinfeldt, Carl Bildt och oppositionsledaren Mona Sahlin om den svenska Afghanistaninsatsen rådde en försiktig optimism.

”Vi har alla uttryckt stor vilja och behov av att den svenska truppens framtid i Afghanistan ska lösas brett över blockgränsen”, sade Sahlin.

”Jag ser också öppningar”, sade Reinfeldt.

Annons
X

Inriktningen är en uppgörelse som alla kan leva med. Men frågan är förstås vad att
leva med innebär. Regeringen har inte majoritet i riksdagen och måste söka stöd. Att få till stånd en blocköverskridande uppgörelse skulle dessutom vara en viktig markering av nationell samling kring det som är Sveriges viktigaste internationella engagemang.

Samling kring en dålig uppgörelse är dock inget att sträva efter. Att
leva med måste handla om att Fredrik Reinfeldt respektive Mona Sahlin ska kunna leva med att se sig själva i spegeln. Afghanistanfrågan är så mycket större än det partitaktiska spelet efter valet. På en nivå handlar den om Sveriges roll i världen, om den globala säkerheten och om utställda löften att hjälpa. På en annan nivå kommer riksdagsbeslutet att på ett moraliskt och mänskligt plan avspegla vilket land Sverige vill vara – och vilken slags politiker de vill vara.

Mona Sahlin står inför valet att fortsätta driva kravet på en sjupartiuppgörelse och därmed av partitaktiska skäl prioritera att sitta i samma båt som Vänsterpartiet. Men Lars Ohly – och ett parti som anser att USA är det största hotet mot världsfreden – kan inte tillåtas bestämma färdriktningen i svensk utrikes- och säkerhetspolitik. Detta måste vara utgångspunkten för Fredrik Reinfeldt, det vill säga gärna en kompromiss – men inte till ett pris som det inte går att leva med.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  I somras besökte Mona Sahlin den svenska Afghanistanstyrkan. Varför inte utgå från hennes uttalanden i samband med det besöket? I en TT-intervju underströk hon att insatsen inte handlar ”om när vi ska åka hem eller inte utan om säkerhetssituationen här, antiterroristarbetet och civilsamhället”. Det, och inget annat, skulle vara avgörande för när insatsen kan börja trappas ned. Sahlin efterlyste också en internationell samordning för när, var och hur det är lämpligt att lämna Afghanistan.

  Och om man verkligen vill ta Sahlins ord på allvar borde den svenska styrkan öka med ett par hundra man. Det är i alla fall så som militären bedömer behovet i ett läge när FS 19 i ökad grad tar strid med talibanerna och Sverige samtidigt trappar upp de civila insatserna.

  Ta fram spegeln!

  Annons
  Annons
  X

  Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin (S) på besök i Afghanistan

  Foto: OSCAR STENSTRÖM / HO / SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X