Annons
X
Annons
X

”Män måste bli mer solidariska”

Män vinner och kvinnor förlorar på att flytta till storstan, gifta sig och skaffa barn. Det visar sig i en ny rapport från Saco som presenteras i dagens DN Debatt. ”Män måste bli mer solidariska”, säger Maria Sveland och Ebba Witt-Brattström.

Maria Sveland, författare till Bitterfittan.
Maria Sveland, författare till Bitterfittan. Foto: COLOURBOX/DAN HANSSON. MONTAGE: SVD.

KVINNOR FÖRLORAR PÅ SAMBOLIV

Svensk familjepolitik lyfts ofta fram som en framgångsstrategi för att minska skillnaderna mellan män och kvinnor.

En utbyggd barnomsorg och en föräldrarförsäkring där män i längre utsträckning är hemma med barnen än tidigare har lett till fler kvinnor på arbetsmarknaden.

Men en ny rapport som presenteras av Anna Ekström, ordförande i Saco samt Håkan Regnér, ekonom på Saco, avslöjar ett utökat könslönegap vid exempelvis barnafödande och giftermål. Män vinner ekonomiskt på att flytta till storstan, gifta sig och skaffa barn genom högre lön. Kvinnor däremot missgynnas ekonomiskt av samma faktorer. Giftermål och barnafödande har lett till lägre lön jämfört med när kvinnorna var singlar.

Annons
X

Ebba Witt-Brattström, professor i litteraturvetenskap med genusinriktning vid Södertörns högskola, säger att det rapporten visar egentligen inte är något nytt.

– Den här typen av fakta fungerar som självuppfyllande profetia – ju mer man skriver om ojämställdheten, ju mer blir det som en väletablerad sanning. Tyvärr är det så här det ser ut, en sanning huggen i sten. Det var en skillnad på till exempel 70-talet då kvinnor förde fram fakta om ojämlikheter för att underbygga en kamp för förändring och för att man inte accepterade att halka ur arbetslivet. Nu finns det tyvärr en tendens att man trycker lite för starkt på missförhållanden som om det inte gick att förändra och det tycker jag är ett steg bakåt, säger Ebba Witt-Brattström.

Saco:s studie har jämfört kvinnor som gick från att vara singlar till att vara gifta eller sambos med kvinnor som hela tiden var singlar. Före giftermålet eller samboendet hade de drygt 7 procent högre inkomster än singlarna. Men efter giftermålet eller samboendet hade de 4 respektive 8 procent lägre inkomster än singlarna.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Resultaten är helt omvända för männen. Män som är gifta eller sambos har högre inkomster än singlarna, och när de gifter sig eller blir sambos så stiger inkomsterna betydligt.

  – Kvinnor är trots att det är 2008 fortfarande de som gör största delen av det obetalda hushållsarbetet, tar ut mest föräldrarledighet, hämta och lämnar på dagos, vabbar och jobbar deltid. Något som möjliggör för män att jobba ostört och satsa på sin karriär, säger Maria Sveland, författare till uppmärksammande ”Bitterfittan”, en bok om ojämställda förhållanden.

  Samma inställning delas av Ebba Witt-Brattström.

  – Det beror på den förlegade inställningen att mannen är den som står för huvudförsörjningen. Kvinnan ses som en biförsörjare som förväntas stå för markservicen och ta ett större ansvar för hemmet och inte satsa helt på arbetslivet.

  Maria Sveland pekar på att det inte bara ekonomiskt som kvinnan halkar efter vid giftermål.

  – De här är intressant inte bara ur ett ekonomiskt perspektiv utan det finns även sociologiska undersökningar som visar att gifta män mår bättre än ogifta och gifta kvinnor mår psykiskt sämre än ogifta, säger Maria Sveland.

  Vad behöver göras för att minska könslönegapet?

  – Männen måste bli mer solidariska med sina kvinnliga arbetskolleger. Får mannen en löneförhöjning så måste han höja rösten och ifrågasätta varför inte även Lisa får högre lön när hon gör ett minst lika bra jobb. Männen lever med föreställningen att det räcker att vara solidarisk privat med sin familj och sin kvinna - då behöver man inte vara det i arbetslivet, säger Ebba Witt-Brattström.

  – Det vore underbart om männen tog ett större ansvar i jämställdhetsdebatten för att motverka dessa missförhållanden. Det är intressant att när män tjänar mer än kvinnan så påverkar det även det privata förhållandet. Att det även blir en ojämställdhet i kärleksrelationen. Så länge samhället samhället är ojämställt så kommer det påverka oss i våra privata relationer, säger Maria Sveland.

  Läs studien på Saco:s hemsida saco.se Hönan och äggstocken blogg.svd.se
  Annons
  Annons
  X

  Maria Sveland, författare till Bitterfittan.

  Foto: COLOURBOX/DAN HANSSON. MONTAGE: SVD. Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X