Män lägger sig aldrig till med en ny frisyr

De flesta karlar jag känner går till frisören för att klippa sig och hoppas att ingen ska upptäcka att de gjort det. Ty en karl ska efter en klippning helst se likadan ut som tidigare samtidigt som han blivit av med en massa hår.

Under strecket
Publicerad
Annons

De flesta kvinnor jag känner går däremot till frisören för att alla sedan ska kunna se att de varit där. Bland det värsta en karl kan göra sig skyldig till är att inte lägga märke till att en kvinna varit hos frisören eller lagt sig till med en ny frisyr. Som karl lägger man sig aldrig till med en helt ny frisyr.
Nästan ingenting har sedan min barndom blivit så dramatiskt mycket dyrare som att gå till frisören. Varför är obegripligt. När jag hade blivit gammal nog att gå dit på egen hand kostade en klippning fyra kronor och femtio öre. Jag vet detta eftersom jag hade en femma på fickan och den halva krona som blev kvar räckte till en glass. Nu har av femman blivit två hundralappar eller mer och inget tillnärmelsevis lika dramatiskt har hänt med mjölk, en flaska vin eller ett par skor. Förr underhöll sig
frisören dessutom med kunden. Jag hade en mycket tunnhårig morbror som ändå envisades med att gå till frisören i avsikt att ta reda på vad som hände på stan. Hans frisör visste. Men nuförtiden underhåller sig frisörer uteslutande med frisörerna bredvid medan kunden får nöja sig med att enbart bli klippt.

Annons

Redan som liten grabb förvånade det mig att frisören klippte bort nästan allt hår trots att han ombads att inte ta för mycket. En frisör som klippte ytterst litet skulle ju ha en lika stadig kundkrets som säker inkomst. Fortfarande förvånar det mig att frisörer nästan alltid klipper för mycket trots att de flesta karlar jag känner alltsedan barndomen fortsatt att upprepa bara inte för mycket, tack.
De flesta karlar jag känner är därtill rädda för att bli flintskalliga. Åtminstone var det så förr. Skräcken för att bli flintskallig sitter så djupt att det inte hjälper när nästan alla kvinnor jag känner försäkrar att det alls ingenting gör om en karl är flintskallig och att de allra flesta av oss, som Yul Brynner, ser bättre ut utan hår. Men numera händer det att yngre män alldeles frivilligt rakar av sig allt hår, kanske därför att de både lyssnar och bättre förstår sig på kvinnor än min generation gör. Möjligen kan det också ha något att göra med att de inte längre läser Bibeln och följaktligen ingenting vet om vad som hände när Simson blev av med sitt hår (Domarboken, kapitel 16, verserna
15 till 23 ).

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons