Annons

Tove Lifvendahl:Man kan leda en häst till vattnet

Foto: Michael Probst / TT

Isoleringstaktiken tycks inte ha motverkat Sverigedemokraterna. I AB/Demoskops senaste opinionsmätning är det Sveriges största parti.

Under strecket
Publicerad

Sämre present kunde Sverigedemokraterna ha fått en vecka innan landsdagarna än den mätning som Aftonbladet/Demoskop presenterade den 15 november. För första gången erövrades positionen Sveriges största parti, med 23 procent som uppgav att de skulle rösta på partiet om det var val i dag. Socialdemokraterna nådde blott 22,2 procent. Historiskt även det.

Det säregna ljud som uppstod när mätningen offentliggjordes var det samfällda klappret när alla kommentatorer äntrade sina nötta käpphästar, redo att ge sig ut på ännu en tur i galopp. Skygglappsryttarna var först ut: Nu kanske vi äntligen kan slippa höra något från dem som säger att man måste prata om det som SD pratar om, det visar sig ju bara att de går upp i opinionen. De som travar på med stora skydd för synintryck från sidan har alltjämt inte förstått att SD:s tillväxt har närts av att de har talat om sådant som alla andra förr eller senare har behövt hitta egna ord för att tala om.

Annons
Annons
Annons