”Man kan inte prata för mycket om mobbning”

Hur ska vi kunna få barnen att sluta bete sig så förfärligt mot sina jämnåriga när vuxna människor kränker varandra på ett sätt som barn knappast skulle komma på att göra? Vi kan och får inte se en nollvision mot mobbning som en orealistisk dröm – ansvaret är vårt‚ skriver Christian Nordenström, grundare Make a Change.

Under strecket
Publicerad

Christian Nordenström, grundare Make a Change.

Foto: Sara Arnald, Jessica Gow/TT
Annons

2019 kommer omkring femtio barn och tonåringar att begå självmord på grund av att de blivit utsatta för mobbning. Kränkta och förnedrade av andra barn och tonåringar som skulle kunnat vara deras kamrater, kompisar, förtrogna eller vänner. Men som istället förvandlats till deras värsta plågoandar. Detta är ingen nyhet och alla inser att mobbning är helt oacceptabelt. Ändå lyckas vi inte komma till rätta med detta ett av våra allra mest förödande samhällsproblem. Trots att det faktiskt finns åtgärder som visat sig fungera.

Varje dag går tiotusentals elever i Sverige till skolan med en betongklumpstung förtvivlad känsla av skräck och rädsla inombords. Jag vet hur det är, jag var i många år en av dem. Varje dag beger sig ännu fler vuxna till sina arbetsplatser och känner likadant, du vet kanske hur det är, det finns en stor risk att du är en av dem.

Annons
Annons
Annons