Annons

”Man inte kan resonera med en fanatiker”

REAKTIONER. Serien om extremism har väckt många reaktioner. En del läsare anser att martyrskap odlas även bland européer. Andra ifrågasätter om islamistisk terrorism verkligen får sin näring i utanförskap. En läsare pekar på hur lätt det är att sätta stämplar på olika grupper, även journalister.

Uppdaterad
Publicerad

I er artikel om muslimska ungdomar som radikaliseras begår ni samma misstag som alla andra som skriver om de här frågorna. Nämligen att ni kommer fram till att anledningen är individuell, personlig, subjektiv, beror på utanförskap, socialt misslyckande etcetera. Alltid samma förnumstiga slutsatser från alla experter. Psykologi eller sociologi är det som gäller.

Ni skriver till exempel att ”de tränas i att se västvärlden som en fiende till islam”. Men detta är ju sant, en helt korrekt bild av världsläget. Problemen vi har beror på att väst bedriver krig mot islamska länder. Det är inte okunnighet hos obildade utanförskapare som leder fram till den tolkningen. Tvärtom – och beviset för detta är ju till exempel de välanpassade tunnelbanebombarna i London, som på oklanderlig engelska mycket pedagogiskt berättade varför de begick sina dåd.

Serien om extremism sammanfattad i ett bildspel. Den inleddes 24 maj med rubriken: Extremismens locksele minskar.

Foto: GRACE KASSAB/AP Bild 1 av 7

25/5. Säkerhetspolisen har identifierat fyra huvudtyper av extremister.

Bild 2 av 7

26/5. Arash berättade om sin tid i en radikal islamsk grupp. Den väckte Säpos intresse trots att gruppens främsta intresse var salafitisk livsstil. inte politik. Nu har Arash lämnat gruppen.

Foto: TOMAS ONEBORG Bild 3 av 7

31/5. Martyrskapet odlas i förorten, löd rubriken. Här en bild från ett upplopp i Rosengård, Malmö, 2008.

Foto: DRAGO PRUVLOVIC/SCANPIX Bild 4 av 7

1/6. Rashid Musa är upprörd över som muslimer utsätts för. Han anser att det finns större problem än extremism.

Foto: INGVAR KARMHED Bild 5 av 7

7/6. Filmaren och författaren kan känna igen sig i det hat som finns bland olika extremistgrupper. Han befann sig själv på ytterkanten i sin ungdom.

Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/EXPONERA Bild 6 av 7

8/6. Förut var de dödsfiender, nu turnerar de tillsammas och försöker sprida fred och försoning. Imamen Muhammed Ashafa (t v) och pastorn James Wuye på besök i Rinkeby.

Foto: INGVAR KARMHED Bild 7 av 7
Annons
Annons
Annons