Annons

”Män inser ofta inte ens att de blivit våldtagna”

Mia Kilström, psykoterapeut på RFSU-kliniken och Karl Norwald, kurator och sexolog på Enheten för sexuell hälsa på Södersjukhuset i Stockholm.
Mia Kilström, psykoterapeut på RFSU-kliniken och Karl Norwald, kurator och sexolog på Enheten för sexuell hälsa på Södersjukhuset i Stockholm. Foto: Privat samt Torkel Ekqvist/Södersjukhuset

Att som man bli våldtagen går på tvärs mot hela mansrollen. Det gör att utsatta män ibland inte ens förstår att de har varit med om sexuellt våld.

Under strecket
Publicerad

– Vi är uppfostrade i könsstereotyper som gör att flickor ständigt är beredda på att de kan bli utsatta för sexuellt våld av män. Däremot förväntas en ”riktig karl” kunna försvara sig, och därför kan han enligt mansnormen inte våldtas.

Det här synsättet gör ofta att män inte ens inser att de varit med om ett övergrepp. I stället kan de exempelvis avfärda våldtäkten som ”dåligt sex”, säger Karl Norwald, kurator och sexolog på Enheten för sexuell hälsa, som samarbetar och huserar i samma lokaler som Akutmottagningen för våldtagna på Södersjukhuset i Stockholm.

Annons
Annons
Annons