Annons
X
Annons
X

Män hyllar sitt eget ekonomikunnande

Män har ett betydligt högre självförtroende då det kommer till privatekonomi än kvinnor. Men då det kommer till avkastningen är skillnaden mindre.

Foto: SCANPIX

LÄS MER:
”Myt om sparsam smålänning sann”

Män har bättre självförtroende kring privatekonomi än vad kvinnor har. 45 procent av svenska män anser att deras kunskaper om privatekonomi är bättre än genomsnittets. Bland kvinnorna upplever endast en tredjedel att deras kunskaper överstiger gemene mans. Detta visar en ny undersökning från pensionsbolaget AMF, som omfattar runt 3000 intervjuer i åldersgruppen 16–74 år.

Ännu större är skillnaden då det kommer till aktier och fonder, där 24 procent av männen anser att deras kunskaper är över medelnivå. Vilket kan jämföras med 8 procent hos kvinnorna.

Annons
X

–Att många män överskattar sin förmåga när det gäller till exempel bilkörning är känt sedan tidigare. Vår undersökning visar att det finns ett gott självförtroendet även då det kommer till privatekonomi och pensions-sparande, säger Fredrik Nordström, chef för trygghetsekonomi på AMF, som tycker att det är glädjande att ändå hälften av svenskarna har en hög tilltro till den egna förmågan.

Lite sämre självförtroende har dock både män och kvinnor då det kommer till kunskaper om pensionssystemet, som många upplever som krångligt.

20 procent av männen anser att deras kunskaper är högre än genomsnittets och 52 procent upplever sina kunskaper som genomsnittliga.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Bland kvinnorna klassar en av tio sina pensionskunskaper som över medelnivå, och runt hälften som genomsnittliga.

  Då det kommer till reell avkastning är dock skillnaderna mindre.

  Enligt statistik från Pensionsmyndigheten hade män under 2011 en högre andel aktier och därmed en något högre risknivå i sina premiepensionsportföljer än kvinnor.

  Under perioden 1995–2011 var dock avkastningsskillnaderna marginella mellan könen. Den årliga värdeutvecklingen för de kvinnliga pensionssparare som valt egna fonder har legat på 2,6 procent. Motsvarande avkastningsnivå för män ligger på 2,7 procent, enligt Pensionsmyndigheten.

  LÄS MER:
  ”Amorteringslag får stöd från oväntat håll”

  Enkät: Män tycker att de är bättre på privatekonomi än kvinnor vad kvinnor gör, tror du det stämmer?

  Karin Mellberg, 33 år:

  – Inte i mitt förhållande i alla fall. I min bekantskapskrets diskuterar vi inte de frågorna så ofta, utöver bolån som är ett vanligt samtalsämne. Men jag tycker de flesta i min åldersgrupp verkar känna sig lika förvirrade, det är ett stort och konstigt system. Däremot har jag inte märkt några skillnader mellan manliga och kvinnliga bekanta.

  Andreas Eriksson, 30 år:

  – Svårt att säga. Jag tror att män i allmänhet vill vara kunniga på allting, så det kan nog stämma att många tror att de är kunniga, trots att de inte nödvändigtvis är det.

  Berit Bihlar, 62 år:

  –Det stämmer säkert. De är nog mer intresserade av ekonomi på det sättet. Jag tror att intresset är större hos män för den här typen av frågor. Själv retar jag mig på att det ska vara så krångliga system och att man ska behöva hålla på att välja hela tiden. Jag vill använda min tid till annat.

  Johan Höjer, 20 år:

  –Ja, så kan det kanske vara. Män har mer koll tror jag faktiskt. Varför? Det har jag faktiskt ingen aning om.

  LÄS MER:
  ”Sälj Äppelviksvillan – få 22 i Hällefors”

  Annons
  Annons
  X
  Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X