Yasri Khan är en före detta miljöpartistisk politiker som väckte debatt när han våren 2016 vägrade att ta en kvinna i hand till följd av sin muslimska tro.
Yasri Khan är en före detta miljöpartistisk politiker som väckte debatt när han våren 2016 vägrade att ta en kvinna i hand till följd av sin muslimska tro. Foto: Staffan Löwstedt

”Muslimer som synts har blivit karaktärsmördade”

Hans vägran att ta en kvinnlig reporter i hand blev början på en infekterad strid om svenska värderingar som ännu pågår. Men varför är det så viktigt för Yasri Khan att inte ta en kvinna i hand, och hur ser han på religionens roll i Sverige? Dramatikern Stina Oscarson har mött honom i del två i en samtalsserie om den polariserade debatten.

Uppdaterad
Publicerad

Allting började en aprildag för snart tre år sedan när den kvinnliga TV4-reportern var på besök hos den muslimska föreningen vid Skanstull i Stockholm. Miljöpartisten Mehmet Kaplans tid som bostadsminister var precis över. Han hade tvingats lämna sin post efter att det blivit känt att han befunnit sig på samma middag som en representant för den turkiska högerextrema organisationen Grå vargarna, och nu ville reportern ställa några frågor till partivännen Yasri Khan om det hela.

I stället kom allt att handla om Khan, som vägrade ta reportern i hand. För att hon var kvinna. Den uteblivna handskakningen skulle komma att bli startskottet för en upphettad debatt om svenska seder och värderingar.