Annons
X
Annons
X

”Man flyttar inte till Sverige för lönen”

Två jättar inom forskning varvar ned. Vad kan nu göra Sverige till en global kunskapsmagnet? Få möjligheter till lönekarriär, men engelsmannen Hugh Salter menar att Sverige har annat att locka talanger med.

(uppdaterad)
Hugh Salter, laboratoriechef inom forskning på Astra Zeneca, har två gånger packat flyttlådorna i England för att jobba i Sverige. Han har valt bort högsta lönen för att kunna ge sina barn en bra miljö att växa upp i.
Hugh Salter, laboratoriechef inom forskning på Astra Zeneca, har två gånger packat flyttlådorna i England för att jobba i Sverige. Han har valt bort högsta lönen för att kunna ge sina barn en bra miljö att växa upp i. Foto: INGVAR KARMHED

Inte nog med att Sverige är sämre på att locka till sig arbetskraft än genomsnittet bland OECD-länderna. Dessutom minskar de två företagen som tidigare stått för störst andel forskning sin kunskapsbas på svensk mark.

Astra Zeneca väljer att flytta kunskapsintensiv verksamhet till andra delar av världen. Ericsson minskar sin budget för forskning och utveckling med ett par miljarder i år. Av Ericssons 100000 anställda finns nu bara omkring 17500 personer på svensk mark.

Vad krävs för att vända trenden? Hur kan Sverige attrahera högutbildade, erfarna och framgångsrika personer från andra delar av världen? Enligt en ny studie skriven på uppdrag av Svenskt Näringsliv av Fabian Wallen, vd för företaget Wallen Economics, och Nima Sanandaji, vd för tankesmedjan Catus, är bättre ekonomiska förutsättningar vad som krävs för att vinna den globala kampen om personerna bakom de mest attraktiva meritförteckningarna.

Annons
X

–Sverige har chans att delta i racet om talangerna, men för att stärka attraktionskraften krävs förändringar på bostadsmarknaden, att det går snabbare att validera en utländsk examen, och framför allt att marginalskatten sänks, säger Nima Sanandaji.

Engelsmannen Hugh Salter har två gånger lämnat hemlandet för att arbeta i Sverige. Det var när han närmade sig slutet på sin doktorsavhandling vid universitetet i Cambridge som han först började blicka efter jobb utanför Englands gränser. Att valet föll på det kalla landet i norr berodde på flera faktorer.

–Flytten var motiverad utifrån kvalitén på forskningen. Jag hade hört att Sverige skulle vara ett land där det är lätt att integreras som engelsktalande. Det visade sig ju också vara korrekt, säger Hugh Salter.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Nu är det över 20 år sedan han tillträdde som forskare på Stockholms universitet. Sedan dess har mycket förändrats. Borta är kravet på att vid varje övergång från en korttidstjänst till en annan åka till Utlänningsroteln på Kungsholmen och tillbringa timmar i väntsalen för att få arbetstillstånd.

  Även annat har förändrats. Han har hunnit flytta tillbaka till England, bara för att några år senare återvända till Sverige – denna gång med familj. Nu arbetar han som laboratoriechef på Astra Zenecas forskningsenhet i Södertälje, omringad av kolleger som söker efter nytt jobb. Att flytta till USA skulle utan tvekan ge en högre grundlön, liksom att flytta tillbaka till England, men den personliga ekonomin skulle bli mer komplicerad att hantera. I stället ska Hugh Salter gå vidare till att delta i ett samarbetsprojekt mellan Astra Zeneca och Karolinska institutet.

  –Man flyttar inte till Sverige för att göra en lönekarriär. Enligt min erfarenhet är det först när man bygger familj som Sverige blir riktigt attraktivt, säger han.

  Som exempel nämner han att ett forskarpar i England kan spendera en hel lön enbart på barnomsorg och grundutbildning till barnen. Det är inte ovanligt att två föräldrar som befinner sig mitt i karriären betalar 10000 kronor per barn och månad för barnomsorg.

  –Då jobbar båda bara för att hålla i gång karriären. Det finns inga ekonomiska incitament alls. Det är en balansgång som man slipper i Sverige, säger han.

  Emmylou Tuvhag

  Annons
  Annons
  X

  Hugh Salter, laboratoriechef inom forskning på Astra Zeneca, har två gånger packat flyttlådorna i England för att jobba i Sverige. Han har valt bort högsta lönen för att kunna ge sina barn en bra miljö att växa upp i.

  Foto: INGVAR KARMHED Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X