Annons
X
Annons
X

Man får vad man betalar för

Den liknar mest en låda på hjul, men det är å andra sidan inte för designen man köper rumänska Dacias senaste tillskott Lodgy. Det är snarare tre saker som avgör; pris, pris och pris.

Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN

Det är nästan så man inte tror att det är sant, en rejält tilltagen familjebil för mindre än 100 000 kronor? Det är i alla fall vad man får betala för instegsmodellen av Dacia Lodgy. Den som vill ha sju säten och lite lull-lull behöver inte punga ut med så värst mycket mer, vår modell kostade ”bara” 125 000 kronor. För det får man en rumänsktillverkad bil byggd på Renaultkomponenter, som kanske inte är det roligaste jag kört men som ändå levererar det den ska. Att ta en barnfamilj från A till B.

Men med det sagt är det dags för de mindre bra bitarna. Att Lodgy känns plastig och att sätena är stumma som skolbänkar får man nästan räkna med för de pengarna. Då är det betydligt värre att styrningen är så svajig att det blir lätt obehagligt i motorvägshastigheter. Bilen är en gigantisk vindfångare med en tjänstevikt i flugklassen, och minsta pust känns i ratten.

Att Lodgy dessutom misslyckats totalt i krocktester gör att åtminstone jag skulle tänka två gånger innan jag köpte den. Lägg de 100 000 kronorna på en bra begagnad bil istället.

Annons
X

Säkerhet

Betyg: 1 av 6

Krocktestet hos EuroNcap gav en trea i betyg vilket är katastrof för en helt ny bilmodell. Företaget pekar särskilt ut risken för wiplashskador, för den som krockar, som stor.

Köregenskaper

Betyg: 2 av 6

Det här är en bruksbil med stort B. Hade ägarna Renault bara fått ordning på styrningen hade betyget blivit betydligt högre. Nu är den i svajigaste laget.

Ekonomi/miljö

Betyg: 3 av 6

Lågt inköpspris – visst – men även andrahandsvärdet blir lågt. Betyget dras också ner av att den inte är särdeles bensin- eller utsläppssnål för att vara en modern bil.

Motor/växellåda

Betyg: 3 av 6

Såväl motor som växellåda känns starka och är helt ok, inte minst med tanke på priset. Femmans växel är något svårhittad, men man vänjer sig.

Helhet

Betyg: 2 av 6

Det är lovvärt att Dacia satsar på så billiga, helt ok bilar, men även familjer med små plånböcker förtjänar hög säkerhet. Skärpning!

Testa dig i våra motorquiz

Quiz: Känner du igen bilmärket?

quiz.svd.se

Quiz: Vad vet du om lyxjakter?

quiz.svd.se

Nytt quiz: Gissa bilar i 60-talets Stockholm

svd.se

Webb-tv: Bilduellen – Porscharnas kamp

svd.se

Webb-tv: Finns ”Bubblan” i Beetle?

svd.se

Quiz: Vad kan du om Saab?

quiz.svd.se
Annons
Annons
Annons
X
Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN Bild 1 av 6
Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN Bild 2 av 6
Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN Bild 3 av 6
Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN Bild 4 av 6
Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN Bild 5 av 6
Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN Bild 6 av 6
Annons
X
Annons
X