Annons

Olle Josephson:Man, en eller du – man kan få pippi på pronomen

Pippi Långstrump tycks ha en bestämd uppfattning om vilket indefinit pronomen med generisk betydelse som bör användas: ”man”. Fast då menar hon ”jag”, som i en mening av typen ”Man har väl seglat”.
Pippi Långstrump tycks ha en bestämd uppfattning om vilket indefinit pronomen med generisk betydelse som bör användas: ”man”. Fast då menar hon ”jag”, som i en mening av typen ”Man har väl seglat”. Foto: Jan Collsiöö/TT

”Man” är äldst och vanligast, men ”en” har gjort comeback. ”Du” är på tillväxt på grund av du-reform och engelskans inflytande. Hur man, en eller du ska säga och skriva är alltså inte självklart.

Under strecket
Publicerad

Man, en och du är i tur och ordning substantiv, räkneord och personligt pronomen. Men alla tre används också som indefinit pronomen med generisk betydelse. (”Obestämt pronomen med allmän betydelse” på lite mindre fackspråk.) Hur ska man, en eller du säga och skriva?

Här ska jag inte svara på den frågan utan dyka ned i ordens historia, med hjälp av en doktorsavhandling från hösten 2017, Lundaforskaren Sanna Skärlunds ”Man, en och du”.

Annons
Annons
Annons