Annons
X
Annons
X

Man dog i svininfluensa

Sverige har fått sitt första bekräftade dödsfall i svininfluensan. Det visar provsvaren från en avliden man i Uppsala, upgger Akademiska sjukhuset.

Vid 20-tiden på måndagskvällen kom provsvaret som slutgiltigt bekräftade att mannen som avled i fredags verkligen hade den nya influensan A (H1N1), skriver Akademiska sjukhuset i ett pressmeddelande.

– Vi har efter presskonferensen tidigare ikväll fått bekräftat att det var nya influensan, säger chefsläkare Ulf Hansson.

Få detta besked några konsekvenser?

Annons
X

– Egentligen inga jämfört med vad vi sagt tidigare. Det innebär inte att vi har ökad spridning i vårt län.

Den nu avlidne ska ha kontaktat sjukvårdsupplysningen men det är oklart vad han då fick för råd. Omständigheterna kring hur han smittats är inte kända, men han ska inte ha vistats utomlands.

– Man kan bara säga att det var ett hastigt förlopp, säger Ulf Hansson.

Enligt chefsläkare Ulf Hanson avled mannen i sitt hem och vårdades inte på sjukhus. Han uppger också att mannen hade ospecifika symptom, som feber och förkylning.

Mannen hade inte varit utomlands innan han smittades. Risken för att han ska ha smittat någon annan bedöms vara liten.

– Smittorisken är störst när man insjuknar och tiden kring det. Han blev sjuk en söndag och då var han inte på jobbet, säger smittskyddsläkare Staffan Sylvan.

Mannens far visar inga influensasymptom. Det har ändå tagits prover på honom, och svaren väntas bli klara tidigast på tisdagen.

Bör den som blir sjuk vara under uppsikt av till exempel sin familj?

– Nej, man behöver inte anhöriga som ser efter en. Men blir man svårt sjuk ska man kontakta sjukvårdsupplysningen eller sin läkare. De allra flesta som blir sjuka behöver inte ha någon kontakt med sjukvården alls, säger Ulf Hansson.

Annika Linde, statsepidemiolog vid Smittskyddsinstitutet, tar beskedet från Akademiska som ett tecken på att de samhälleliga förberedelserna i Sverige är riktiga.

– Det stärker ytterligare slutsatsen att vi bör vaccinera, säger hon till TT.

Samtidigt visar färska siffror från Smittskyddsinstitutet att antalet fall av svininfluensa fortsätter att öka. Sedan utbrottet i våras finns nu sammanlagt 915 fall i Sverige bekräftade.

Av dessa rapporterades 144 fall under förra veckan, att jämföra med veckan innan då endast 102 fall rapporterats.

– Det var ett stort antal fall som rapporterades in nu i helgen, säger Sandra Rubinova, handläggare på epidemiologiska avdelningen på Smittskyddsinstitutet. Störst är ökningen bland yngre, gruppen 10-39 år står för 63 procent av fallen hittills. I nuläget vårdas fyra smittade svenskar i konstgjord lunga, så kallad Ecmo-behandling på Karolinska sjukhuset.

Samtliga är under 30 år. Dessutom vårdas en svensk man i danska Århus.

Varför framför allt yngre tycks drabbas är fortfarande oklart. Flest fall i förhållande till befolkningsmängden har Stockholm, Kronoberg, Skåne och Uppsala.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X