Annons
X
Annons
X

”Man blir inte gravid av våldtäkt”

När en kvinna blir våldtagen ”på riktigt” så förhindrar hennes kropp en graviditet. Därför ska inte aborter vara tillåtna. Med den analysen har den amerikanska kongressledamoten Todd Akin hamnat i en storm av kritik.

Todd Akin, kongressledamot från Missouri, är känd som en republikan långt ut på högerkanten. Att han är abortmotståndare överraskar ingen. Men han har nu ändå chockat sin omgivning i frågan och det med tankar om hur kvinnokroppen fungerar.

I en intervju med
tv-kanalen KTVI fick han frågan om aborter borde vara lagliga när en kvinna blivit gravid genom våldtäkt.

– Som jag förstår det så är det väldigt ovanligt. Om det är en riktig våldtäkt så har kvinnans kropp sätt att försöka stänga ned hela den processen. Men låt oss säga att det kanske inte skulle fungera. Jag tycker då att det skulle bli något slags straff, men straffet ska riktas mot våldtäktsmannen, inte vara en attack på barnet, svarade han enligt
The New York Times.

Annons
X

När intervjun lades ut på nätet på söndagen väckte det starka reaktioner på många håll. Demokraten Claire McCaskill, som kämpar mot Akin om en plats i senaten, kallade svaret ”stötande”.

Både mikrobloggen Twitter och resten av nätet fylls av arga och hånfulla kommenterar som parafraserar Akins resonemang. En artikelkommentar undrar om den mänskliga kroppen har sätt att stoppa en kula och om den inte gör det så var det inget riktigt mord eftersom offret egentligen tiggde om det.

På Twitter föreslås en ny regel: ”Den som inte begriper någonting om hur graviditeter fungerar får heller inte stifta lagar om dem”. En annan twittrare meddelar Akin att ”den kvinnliga kroppen har också sätt att stänga ned ditt val”.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Tidningen The New Yorkers kolumnist och redaktör
  Amy Davidson undrar vad kongressmannen egentligen menar att ”riktig våldtäkt” är.

  Todd Akin tog snabbt tillbaka sina kommentarer. Han har inte fått något stöd av andra republikaner, presidentkandidaten Mitt Romney tar avstånd från hans uttalanden.

  Enligt nyhetsbyrån AP visade en studie vid The Medical University of South Carolina att ungefär 5 procent av alla våldtäktsoffer blir gravida av övergreppet.

  SE MER:
  Här ber Todd Akin om ursäkt (Youtube)

  Daniel Persson

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X