Annons
X
Annons
X

Män bättre än kvinnor på multitasking – ibland

Tror du att män är sämre än kvinnor på att göra flera saker samtidigt? Då är det dags att tänka om – den ofta vedertagna ”sanningen” ifrågasätts nu av ny forskning vid Stockholms universitet. ”Män är bättre än kvinnor på multitasking”, säger professor Timo Mäntylä.

Av SvD

Den gängse bilden brukar vara att kvinnor är bättre än män på att göra flera saker samtidigt. På arbetsplatsen, i hemmet och på fritiden är män helt enkelt sämre på så kallade multitasking. Men stämmer verkligen det? Den frågan har nu Timo Mäntylä, professor vid Psykologiska institutionen vid Stockholms universitet försökt svara på. Och slutsatsen går alltså emot tidigare ”sanningar”.

– Vardagliga observationer kan bidra till påståenden som ibland betraktas som vetenskapliga sanningar och fakta. Som kvinnors förmåga att hantera flera uppgifter samtidigt medan män fokuserar på en uppgift i taget. I motsats till denna uppfattning visade resultatet av vår studie att män är bättre på multitasking än kvinnor, säger Timo Mäntylä i ett pressmeddelande.

I studien deltog 160 män och kvinnor mellan 20 och 43 år. Försökspersonerna fick hålla reda på tre digitala räkneverk med löpande sifferserier, räkneverk som gick i olika hastigheter och var dolda av färgade fält på datorskärmen. Deltagarna skulle markera när vissa sifferserier visades och fick titta på räkneverken hur ofta de ville. Samtidigt skulle de också hålla reda på vanliga svenska namn som dök upp ovanför räkneverken ett i taget. När samma namn återkom efter fyra steg skulle försökspersonen trycka på en musknapp.

Annons
X

Resultaten visade en klar skillnad i multitasking mellan män och kvinnor i ovulationsfasen medan denna effekt eliminerades för kvinnor i menstruationsfasen.
Professor Timo Mäntylä

Forskningen visade att både manliga och kvinnliga deltagare med ett effektivt arbetsminne också är bra på multitasking. Men individuella skillnader hos försökspersonerna kunde dock inte förklara resultatet som visade att män är bra på att göra flera saker samtidigt.

Resultatet presenteras i den vetenskapliga tidskriften Psychological Science. Enligt pressmeddelandet från Stockholms universitet beror förmågan till multitasking på skillnader i spatial förmåga Är du bra på att hantera rumsliga relationer är du också bra på göra flera saker samtidigt. Och, visar studien, en kvinnans menstruationscykel påverkar förmågan att göra flera saker samtidigt.

– Tidigare studier visar att kvinnors spatiala förmåga varierar över menstruationscykeln med hög kapacitet kring menstruationen och betydligt lägre kring ovulationen (då östrogennivån är hög). Med detta som utgångspunkt visar studien att könsskillnaden i multitasking samvarierar med den kvinnliga menstruationscykeln. Resultaten visade en klar skillnad i multitasking mellan män och kvinnor i ovulationsfasen medan denna effekt eliminerades för kvinnor i menstruationsfasen, säger Timo Mäntylä i pressmeddelandet.

Testa dig i senaste veckornas nyhetsquiz

V40 | Vad misstänks partiledaren för? quiz.svd.se V 39 | Vad heter den omstridda boken? quiz.svd.se V 38 | Bäst betalda fotbollsspelaren? quiz.svd.se

SvD.se

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X